Udio električnih automobila na europskom tržištu već bi za 3 godine mogao doseći 50 posto

Istraživanje provedeno na tržištima EU i Velike Britanije pokazalo je kako bi elektrifikacija mogla biti brža od očekivane.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.01.2022. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Države i proizvođači automobila posljednjih godina pripremaju teren za budućnost u kojoj će tržištem dominirati električna vozila. Neke države tako su već najavile od kada će zabraniti prodaju benzinaca i dizelaša, a već do kraja ovog desetljeća brojne će automobilske kompanije u prodaji imati samo električna vozila. Budućnost je, dakle, električna i samo je pitanje kada će prodaja e-vozila premašiti prodaju automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Slika nije dostupna Velika Britanija najavila “revoluciju električnih vozila"

Za tržište EU i Velike Britanije, to bi moglo biti ranije od očekivanog, pokazalo je istraživanje koje je proveo Business Green, a čiji su rezultati objavljeni na stranici Electrek. Potražnja korisnika za električnim automobilima tijekom godina bit će sve veća, a već bi se ove godine njihova potražnja mogla udvostručiti u odnosu na 2021. Prodaja će nastaviti strelovito rasti te bi već 2025., što je ranije u odnosu na prijašnja predviđanja, mogla premašiti prodaju vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, pokazali su rezultati istraživanja.

Ono je provedeno u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Poljskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji na uzorku od 14 tisuća osoba koje namjeravaju kupiti novi automobil ili su ga nedavno kupili.

Najvažniji faktor prilikom donošenja odluke o kupovinu automobila s električnim motorom, nije teško pretpostaviti, jest - cijena. Na Electreku podsjećaju na ranija istraživanja prema kojima je posjedovanje e-vozila dugoročno jeftinije i isplativije u odnosu na benzince i dizelaše, a ako bi i njihova cijena bila ista ili slična, jasno je kako će potražnja za njima strelovito skočiti. S obzirom na to da je cijena baterija i tehnologije sve niža te takav trend možemo očekivati i dalje, neka predviđanja govore da bi cijene električnih automobila mogle biti u rangu s onima koje pokreću motori s unutarnjim izgaranjem već 2025.

U novom istraživanju ispitanicima je ponuđen scenarij u kojem će to biti malo kasnije - 2028. godine, a prema njihovim odgovorima, već bi 2025. električna vozila mogla bi zauzeti čak 50 posto automobilskog tržišta. Uz takav potencijalni porast prodaje i broja električnih automobila na cestama, bit će potrebno prilagoditi infrastrukturu i postaviti dovoljan broj stanica za punjenje koje bi trebale zadovoljiti rastuću potražnju za električnom energijom.

Slika nije dostupna Velika navala na Fordov električni automobil: Rezervirani su svi modeli tijekom sljedeće 3 godine

Iako je jasno da će prodaja električnih automobila rasti te da će njihov udio svake godine biti sve veći, predviđanja da će doseći 50 posto tržišta već za 3 godine čine se prilično optimistična.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti