Velika Britanija najavila “revoluciju električnih vozila"

Od sljedeće godine prilikom gradnje novih kuća i poslovnih prostora, trebat će se razmišljati i o punjačima za električna vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.11.2021. / 14:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vlada Velike Britanije već do 2030. želi zabraniti prodaju benzinaca i dizelaša te bi sljedeće desetljeće na cestama, barem kada su u pitanju nova vozila, trebali dominirati električni automobili. No za takvu budućnost potrebno je pripremiti infrastrukturu i brojne nove stanice za punjenje koje bi trebale zadovoljiti sve veću potražnju za punjenjem vozila na struju.

Slika nije dostupna Investitori vjeruju da bi ova kompanija mogla biti nova Tesla

Veliki korak u tom smjeru britanska vlada najavila je danas, naglašavajući da se radi o “revoluciji električnih vozila” jer će od sljedeće godine sve nove kuće, ali i poslovne zgrade morati imati punjače električnih vozila. Zakon bi mnogima trebao olakšati odluku oko tranzicije na električna vozila jer, ako nova kuća, odnosno novi ured već ima ugrađen punjač, time je za mnoge manje-više riješen jedna od najvećih razloga zbog kojeg trenutačno ne žele kupiti e-automobil, a to je mjesto na kojem će puniti vozilo.

Vlada očekuje kako će se, zahvaljujući ovoj mjeri, svake godine broj punjača povećati za do 145 tisuća, a na Tech Crunchu podsjećaju kako je britanska vlada već podržala instalaciju više od 250 tisuća punjača. U novi zakon uključene su i poslovne zgrade poput trgovačkih centara, a primjenjivat će se i prilikom renovacija mjesta koja imaju više od 10 parkirnih mjesta.

Slika nije dostupna Subaru predstavio svoj prvi električni automobil - Solterru

Ono što još nije poznato, a trebali bi saznati s vremenom, su detalji oko specifikacija, snage punjača i slično.

Problem malog broja punjača pokušao je riješiti jedan vlasnik Teslina automobila u Hrvatskoj, a taj se postupak pokazao prilično kompleksan i skup (oko 45 tisuća kuna) te se razdužio na oko dvije godine. Detalje o tome kako je izgledala ugradnja punjača, od razgovora s predstavnikom stanara, izrade projekta, ugradnje instalacija i brojila pročitajte na stranicama hrvatskog Tesla Motors kluba.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti