Subaru predstavio svoj prvi električni automobil - Solterru

Na tržištu bi se trebao pojaviti sredinom sljedeće godine, a njegova cijena još nije poznata.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.11.2021. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovog svibnja Subaru je objavio planove za svoj prvi električni SUV Solterru. Japanska kompanija objavila je dvije slike koje nisu otkrile previše detalja te neke osnovne informacije o samom vozilu, a ovaj tjedan napokon je i službeno podignuta zavjesa sa Solterre pa smo saznali većinu informacija o modelu s kojim Subaru napada tržište električnih automobila.

Prilikom najave svog prvog električnog vozila iz Subarua su komentirali kako će Solterra biti temelj njihovih planova vezanih za elektrifikaciju te, iako je riječ o električnom automobilu, svi postojeći vozači njihovih automobila moći će osjetiti da je riječ o pravom Subaruu.

Slika nije dostupna Vrijednost Tesle prešla tisuću milijardi dolara

Solterra je napravljena na posebnoj platformi za električna vozila koju je Subaru razvio u suradnji s Toyotom. Kada se sljedeće godine ovaj automobil pojavi u prodaji, bit će dostupan u dvije verzije. Jedna verzija imat će pogon na prednje kotače (jedan motor snage 150 kW, odnosno 201 KS), dok će druga verzija imati pogon na sva četiri kotača (dva motora ukupne snage 160kW, 214KS). Oba modela imat će istu bateriju te je riječ o 71,4 kWh bateriji koja bi, prema predviđanjima iz Subarua, trebala biti dovoljna za doseg veći od oko 460 km s jednim punjenjem. Te se informacije odnose na WLTC standard te bi, prema EPA standardu, taj doseg ipak trebao biti manji, objasnili su na stranici Electrek.

Automobil podržava i brzo punjenje baterije do 150 kW te bi se pri takvim brzinama baterija mogla napuniti do 80 posto kapaciteta za oko pola sata. Treba naglasiti kako se sve objavljene informacije odnose na japansku verziju Solterre, dok bi informacije o američkoj i europskoj verziji trebali saznati uskoro, no ne bi se trebale previše razlikovati od verzije namijenjen japanskom tržištu.

Slika nije dostupna Elektrifikacija u EU: Dok prodaja električnih vozila bilježi veliki rast, prodaja benzinaca i dizelaša pada

Kao jednog od konkurenata Solterri na The Vergeu spominju Rivianov model R1S. Zahvaljujući izlasku na burzu, kao i velikom interesu za ovu kompaniju čija je tržišna vrijednost sada veća od 100 milijardi dolara, čini se kako bi Rivian mogao krenuti Teslinim stopama te da će njihovi automobili biti velika konkurencija električnim vozilima tradicionalnih kompanija.

Točan datum početka prodaje, odnosno isporuka Solterre još nije poznat (spominje se sredina sljedeće godine), kao što nije poznato niti koliko će iznositi cijena ovog automobila.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti