Investitori vjeruju da bi ova kompanija mogla biti nova Tesla

Rivian je jučer izašao na burzu, a cijena dionice tijekom prvog dana trgovanja skočila je za skoro 30 posto.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.11.2021. / 16:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Glavna tema na tržištu automobila ove godine je Tesla. Nakon što je u kratko vrijeme Muskova kompanija po tržišnoj vrijednosti prestigla sve konkurente, nevjerojatan rast nastavio se i proteklih mjeseci, a kulminacija je bila nedavno kada je tržišna vrijednost premašila bilijun dolara.

Slika nije dostupna Vrijednost Tesle prešla tisuću milijardi dolara

No osim o Tesli, u posljednje vrijeme puno se govori i o još jednoj kompaniji koja razvija isključivo električna vozila i koja bi u budućnosti mogla biti veliki Teslin konkurent. Riječ je o Rivianu, kompaniji u kojoj udjele imaju Amazon i Ford, a koja je jučer izašla na burzu. IPO Riviana prošao je iznad svih očekivanja te se nakon prvog dana trgovanja vrijednost kompanije približila skoro 100 milijardi dolara je te preko noći postala jedna od najvrjednijih automobilskih kompanija.

Po tržišnoj vrijednosti, Rivianu sada u leđa gledaju kompanije poput GM-a, Forda, BMW-a, Hyundaija i brojnih drugih velikana automobilske industrije.

Prije izlaska na burzu, analitičari su nagađali kako bi cijena dionice prilikom IPO-a mogla iznositi između 57 i 62 dolara, da bi s vremenom ta predviđanja rasla na iznad 70 dolara po dionici. Rivian je debitirao na burzi s cijenom od 78 dolara po dionici, a dan je završio u plusu od skoro 30 posto te je svoj prvi burzovni dan završio s cijenom jedne dionice većom od 100 dolara (maksimum tijekom jučerašnjeg trgovanja iznosio je 119 dolara).

Veliki novac koji su investitori uložili u Rivian u nadi da će, kako su to komentirali na Business Insideru, kompanija postati nova Tesla, naravno, nije baziran na dosadašnjem poslovanju, već na velikoj perspektivi i elektrifikaciji tržišta. Naime, u posljednjem kvartalu prihodi kompanije trebali bi iznositi oko milijun dolara te je tijekom tog tromjesečnog razdoblja zabilježen gubitak od skoro 1,3 milijarde dolara.

Slika nije dostupna Elektrifikacija u EU: Dok prodaja električnih vozila bilježi veliki rast, prodaja benzinaca i dizelaša pada

Rivian je nedavno počeo s prvim isporukama svog pickupa R1T, a u ponudi imaju i SUV model R1S, no najveća zarada očekuje se od prodaje električnog dostavnog kamiona. Naime, s Amazonom su do kraja desetljeća dogovorili isporuku čak 100 tisuća modela dostavnih kamiona, a do kraja sljedeće godine trebali bi isporučiti prvih 10 tisuća komada.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti