Promjena kod vlasnika električnih automobila izazvala nezadovoljstvo: Dnevnik Nove TV istražuje isplati li ih se voziti

Od danas, ako svoj električni automobil budete morali puniti na autocesti, eto novih troškova. HEP je uveo naplatu punjenja, a cijena ovisi o brzini i tarifi. Istražili smo isplati li se voziti električni automobil.

Zimo Zimo | 25.01.2022. / 06:34

Galerija

Novi trošak za vlasnike električnih automobila. Tihomir je svoj kupio isključivo iz ekonomskih razloga i velike kilometraže koju odvozi. Automobil uglavnom puni kod kuće ili na autocesti. Do danas.

Mislim da je isplativije negdje unajmiti smještaj za to noćenje koje već sad hoteljieri nude, besplatne punionice za svoje goste, i na kraju dolazimo na isto. Ovo je definitivno za naše uvjete preskupo, ističe.

A od danas na HEP-ovim punionicama koje se nalaze na autocesti nema više besplatne energije. Ovisno o tome kojom brzinom auto punite i u kojoj tarifi, dnevnoj ili noćnoj, ovisi i cijena. Od 2 kune i 31 lipu pa do 4 kune i 95 lipa, otkriva novinarka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Priznat ću vam ovako, zatekli ste me s tim da od danas naplaćuju. Ja zaista moram sjesti s upravom HAC-a i HEP-a da vidim koliki su to nameti, kakvo je to zapravo opterećenje za građane, kazao je ministar Oleg Butković.

A ono je, teoretski, ovako: putujemo li dionicom od točno stotinu kilometra, a naš električni automobil troši oko dvadeset kilovatsati na sto kilometra i mi ga punimo na autocesti na priključku snage do 50 kilovata u višoj tarifi, cijena je 70 kuna. Ako imamo dizelsko vozilo koje troši u prosjeku šest litara na 100 kilometra, cijena bi bila 68 kuna.

Ako punimo kod kuće pri jeftinijim tarifnim stavkama, putovanje električnim vozilom je još uvijek znatno jeftinije u odnosu na dizelsko ili benzinsko vozilo, tvrdi Bruno Židov.

Električni automobili po mome mišljenju su još uvijek preskupi i jedan običan korisnik, pogotovo u Hrvatskoj, jednostavno nema razloga sada uz ovo sve kazati da bira električni pogon, smatra Kristijan Tićak.

To pokazuju i brojke. Hrvatski vozni park star je više od 14 godina, a vozimo tek oko tri tisuće električnih automobila.

Iz Fonda za zaštitu okoliša prošle godine sufinancirali su 105 milijuna kuna, što je 140 posto više nego prethodne godine. Hoće li se sa sve širom naplatom punjenja električnih automobila taj postotak povećati ili pak smanjiti, tek ćemo vidjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti