Elon Musk: 'Postoji velika vjerojatnost da živimo u simulaciji'

Ne možete si priuštiti Teslu? Nema veze, ionako svi živimo u simuliranoj stvarnosti.

Viktor Gabaj Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 02.06.2016. / 12:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Postoji vjerojatnost od milijardu naprama jedan da živimo u pravoj stvarnosti", rečenica je koju je izjavio Elon Musk jučer na Recodeovoj konferenciji. U prijevodu, to bi ukratko značilo da jedna od najutjecajnijih osoba u IT svijetu misli kako smo mi samo likovi koji žive unutar simuliranog svijeta.

Zapravo se radilo o eventu na kojem se raspravljalo o trendovima modernog doba, a osim Muska, neki od značajnijih uzvanika su bili i Bill i Melinda Gates, poduzetnica Mary Meeker te COO Facebooka Sherly Sandberg. On tvrdi kako je svaka dovoljno napredna civilizacija sposobna napraviti simulaciju svemira (ili tek manji dio njega). Budući da postoji na stotine milijardi galaksija u svemiru od kojih svaka sadrži stotine milijardi zvijezda, postoji velika šansa da neka civilizacija upravo izvodi simulaciju stvarnosti u kojoj živimo.

Ako te brojke ubacimo u statistiku, možemo zaključiti kako je vrlo mala vjerojatnost da se ne nalazimo u nekoj od tih simulacija. Ako pitate Muska, neznatno mala, a njegovu tvrdnju potkrepljuje činjenica da je čovječanstvo doživjelo nevjerojatan tehnološki napredak u posljednjih par desetljeća.

"Prije četrdeset godina imali smo Pong, znate onu igru od dva pravokutnika i točke. Tako su nekad izgledale igre. Danas, 40 godina kasnije, imamo realistične 3D simulacije s milijunima ljudi koji igraju u realnom vremenu, a ista tehnologija napreduje iz godine u godinu (...) Kada dođemo do točke u kojoj neće biti mjesta za dodatna poboljšanja ili napredak, tada će igre biti nemoguće razlikovati od stvarnosti", zaključio je.

Ako vam ovo sve zvuči besmisleno – to da svi mi možda živimo u nekoj naprednoj verziji igre The Sims – ne očajavajte. Prema Musku, život u simulaciji može bit dobra stvar.

Ovo je samo jedna od ludih izjava američkog poduzetnika (vlasnika kompanija SpaceX te Tesla Motors) koje su imali prilike upiti svi nazočni na jučerašnjem Recodeovom eventu. Između ostalog, najavio je kako do 2024. planira poslati ljude na Mars. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti