Kina poručuje: Nećemo prihvatiti američku "krađu" TikToka

Dodaju da Kina ima "brojne načine na koje može odgovoriti ako američka administracija provede svoje planove"

Martina Čizmić | 04.08.2020. / 13:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vijest da će SAD ili zabraniti popularnu kinesku aplikaciju TikTok ili natjerati tvrtku vlasnicu ByteDance da ju proda (vjerojatno Microsoftu), naišla je na burne reakcije u Kini.

Kako prenosi Reuters, kineski mediji pišu da "Kina neće prihvatiti krađu kineske tehnološke kompanije" te da je "sposobna odgovoriti na poteze Washingtona".

Slika nije dostupna Trump: Nemam ništa protiv toga da Microsoft preuzme TikTok, dobit ćemo mnogo novca od toga

Slika nije dostupna Službena potvrda: Microsoft bi do sredine rujna mogao preuzeti TikTok

U uvodniku objavljenom u državnim novinama China Daily navodi se kako je "SAD-ovo zlostavljanje kineskih tehnoloških kompanija posljedica Washingtonova uskog pogleda na "prvo Amerika", što Kini nije ostavilo nikakvog izbora doli "biti podložan ili boriti se do smrti u tehnološkom sektoru".

Dodaju i kako Kina ima "brojne načine na koje može odgovoriti ako američka administracija provede svoje planove".

Podsjetimo, zategnuti odnosi između Kine i SAD-a traju već drugu godinu nakon što je Trump iznenada u svibnju 2019. kineske tvrtke stavio na crnu listu i zabranio poslovanje s njima. Tada je su na udaru bili kineski Huawei i još neki proizvođači računalne i tehnološke opreme. No sad se Trump i njegova administracija okreću i proizvođačima softvera. ByteDance je doveden pred izbor - prodati aplikaciju ili čekati da ju SAD zabrani.

Slika nije dostupna Nakon što je Trump najavio zabranu, iz TikToka poručili: Ostajemo u SAD-u dugoročno

Zasad su dobili 45 dana "poštede" kako bi dogovorili uvjete prodaje s, trenutačno najzainteresiranijim Microsoftom. No ako do toga ne dođe, vjerojatno sredinom rujna možemo očekivati zabranu TikToka u SAD-u. A onda ćemo i vidjeti kako Kina može uzvratiti.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti