Konkurencija PlayStationu i Xboxu: Sljedeće godina stiže nova Nintendova konzola

Prodaja modela Wii U nije zadovoljavajuća pa u Nintendu užurbano razvijaju novu igraću konzolu koja bi trebala konkurirati vodećem dvojcu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.10.2015. / 08:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Nintenda su prije nekoliko mjeseci objavili kako je prodaja njihove aktualne igraće konzole Wii U premašila deset milijuna – iako je riječ o velikoj brojci, do ostvarivanja ovog rezultata trebalo im je nešto manje od tri godine, odnosno puno više vremena nego konkurentima iz Sonyja i Microsofta. Nakon velikog uspjeha konzole Wii koja PlayStationu 3 i Xboxu nije mogla konkurirati snažnim hardverom, već inovativnim pristupom igranju i zabavnim igrama koje su privukle ne samo klasične gamere, već i brojne druge korisnike koji su, osim Super Marija, s društvom voljeli odigrati partiju tenisa ili kuglanja te je prodana u više od sto milijuna komada, novi Wii U pokazao se kao razočaranje.

Kao i u slučaju modela Wii koji je donio nove kontrolere bazirane na prepoznavanju pokreta koji su omogućili novi i zabavniji način igranja, Nintendovi inženjeri pokušali su predstaviti nešto novo i u modelu Wii U – taj novitet bio je kontroler u obliku tableta koji je također omogućio novitete u načinu igranja igara na konzolama te se čak i na njemu mogu igrati video igre. No, brzo se pokazalo da Wii U neće ponoviti uspjeh Wiija, a s obzirom i na pad popularnosti dlanovnih konzola (sve više ljudi igre igra na pametnim telefonima i tabletima te su im mobilni uređaji zamijenili dlanovne konzole poput Nintenda 3DS-a), u Nintendu su se požurili s razvojem nove generacije svoje igraće konzole za koju se nadaju da će moći ravnopravno konkurirati Sonyjevom PlayStationu 4 i novoj generaciji Microsoftovog Xboxa.

Informacije The Wall Street Journala kažu kako predstavljanje ove konzole, čije je kodno ime Nintendo NX, možemo očekivati već sljedeće godine, a iako još nema previše detalja o tome kako će nova konzola izgledati, izvori WSJ-a vjeruju kako će imati i 'najmanje jednu mobilnu jedinicu' koja će se moći koristiti zajedno s uređajem ili potpuno odvojeno od njega. Također, čini se kako će ova japanska kompanija više pažnje posvetiti i hardveru samog uređaja, tako da možemo očekivati snažne čipove koji će omogućiti igre s boljom i atraktivnijom grafikom. Neke prijašnje informacije govorile su kako bi Nintendo s masovnom proizvodnjom NX konzole mogao početi u svibnju iduće godine, a početak prodaje uslijedio bi dva mjeseca nakon toga. Riječ je o nepotvrđenim informacijama pa nije poznato koliko ima istine u njima, a konkretne i službene podatke iz Nintenda mogli bi saznati već krajem ovog mjeseca kada će ova kompanija održati konferenciju za dioničare vezanu u financijsko stanje i zaradu kompanije.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti