Gluten možda ipak nije kriv za probavne probleme kod svih koji ga krive za to, ali evo što možda jest

Novo istraživanje otkriva da gluten ne pogoršava probavu kod svih koji se žale na njega kao uzrok, već iz nečeg posve drugog.

Branimir Vorša | 23.07.2025. / 07:54 komentari
Netolerancija na gluten, ilustracija
Netolerancija na gluten, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ne reagiraju u stvarnosti svi, koji krive gluten za pogoršanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva (IBS), na taj protein. Placebo-kontrolirana studija koju je vodio Premysl Bercik s kanadskog Sveučilišta McMaster, sugerira da je kod značajnog broja ljudi reakcija možda psihološke, a ne biološke prirode.

Testiranje veze s glutenom

Znanstvenici su uključili 28 osoba s IBS-om koje su prijavile poboljšanje simptoma na bezglutenskoj prehrani. Nakon tri tjedna izbjegavanja glutena, sudionici su ocijenili jačinu simptoma na ljestvici od 0 do 500, s prosječnim rezultatom 183. Zatim su znanstvenici im nasumično davali jednu od tri vrste pločica od žitarica - jednu s pšenicom, jednu samo s glutenom, te jednu bez glutena i pšenice. Pločice su izgledale i imale isti okus, a sudionici su bili upozoreni da bilo koja može izazvati simptome, ali im nije rečeno koja sadrži što.

tri vijesti o kojima se priča Otok Estyjska Prvi doseljenici su već tamo Poljska povećava svoj teritorij na neuobičajen način i nitko se ne buni Mučnina u vožnji, ilustracija Nova nuspojava Zašto nam je zlo u električnim automobilima? Znanost ima odgovor Žena u tridesetim godinama, ilustracija Kratka mladost, čini se Podatak koji će mnoge šokirati: Evo s koliko godina generacija Z smatra da su ljudi stari

Nakon tjedan dana vratili su se na bezglutensku prehranu na dva tjedna, prije nego su započeli novi krug s preostalim pločicama. Pločice s glutenom sadržavale su količinu glutena jednaku četirima kriškama kruha, kaže Bercik. Istraživanje je objavljeno u časopisu The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Neočekivani rezultati

Nakon konzumacije placebo pločica simptomi su se pogoršali za 50 bodova, što liječnici smatraju klinički značajnim. Slične reakcije zabilježene su nakon pšeničnih pločica (11 sudionika) i onih sa samo glutenom (10 sudionika). Sve tri probe izazvale su simptome kod sličnog broja pacijenata, kaže Bercik za New Scientist.

Nocebo učinak i otvorena pitanja

Prema Berciku, nalazi sugeriraju da bi mnoge reakcije mogle biti uzrokovane nocebo učinkom, odnosno očekivanjem da će se simptomi pogoršati, što dovodi do toga da se to zaista i dogodi.

Neovisna stručnjakinja Sigrid Elsenbruch sa Sveučilišta Duisburg-Essen primijetila je da je upozorenje sudionicima na moguće pogoršanje simptoma, moglo pojačati taj efekt.

Analiza stolice pokazala je da neki sudionici nisu konzumirali sve pločice kako je propisano, što je možda umanjilo stvarni učinak glutena ili pšenice. Bercik dodaje da će daljnja istraživanja ispitivati kako gluten i pšenica mogu djelovati na crijevnu mikrobiotu.

Vezane vijesti