Kraj Trumpovog divljanja po internetu: Twitter mu trajno suspendirao račun

Suspendiranjem računa na Facebooku, Instagramu i Twitteru, Trump je izgubio glavne kanale komunikacije prema svojim pristašama.

Hina | 09.01.2021. / 08:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Društvena mreža Twitter objavila je u petak da je trajno suspendirala profil američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje.

Nakon detaljnog pregleda nedavnih tweetova s @realDonaldTrump profila i sadržaja oko njega, trajno smo suspendirali taj profil zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje, objavila je ta kompanija.

 

 

U srijedu je Twitter privremeno blokirao Trumpov profil, koji ima više od 88 milijuna pratitelja, nakon opsade Capitol Hilla od strane pro-Trumpovih prosvjednika, upozorivši tada da će naknadna kršenja pravila te platforme rezultirati trajnom suspenzijom predsjednikova računa.

Bijela kuća zasad nije ništa komentirala.

Ranije, u četvrtak su društvene mreže Facebook i Instagram odlučile produžiti suspenziju računa američkog predsjednika Donalda Trumpa za još najmanje dva tjedna dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena. Odluka je donesena nakon što je Facebook odlučio zatvoriti Trumpov račun na 24 sata kako bi se zaustavile Trumpove neutemeljene tvrdnje o krađama na predsjedničkim izborima koje su potaknule stotine njegovih pristalica da provale u zgradu Kongresa.

Slika nije dostupna Nema više Trumpovih objava: Facebook i Instagram blokiraju njegove profile do kraja predsjedničkog mandata

Najnovija Twitterova odluka uslijedila je nakon dva tweeta koje je Trump objavio u petak, a koja će mu na kraju biti zadnja na toj društvenoj mreži.

Ta dva tweeta prekršila su pravila Twittera jer su glorificirala nasilje, objavila je ta društvena mreža, dodavši da ih "treba čitati u konteksu širih zbivanja u zemlji i na način na koji bi predsjednikove izjave mogle mobilizirati različitu publiku, uključujući i poticanje na nasilje, kao i u konteksu obrasca ponašanja vidljivog s njegovg profila posljednjih tjedana".

Prvi Trumpov tweet bio je o njegovim podržavateljima. 75.000.000 američkih patriota koji su glasali za mene, America First i Make America great again, imat će snažan glas dugo u budućnosti. Neće se nepoštivati ili nepošteno tretirati na bilo koji način ili oblik!!!.

Drugi tweet odnosio se na to da Trump ne planira prisustovati inauguraciji novog predsjednika Joe Bidena.

Twitter je kazao da se tweet vezan uz inauguraciju može smatrati daljnjom izjavom da izbori nisu bili zakoniti, a i da bi se mogao interpretirati kao da Trump kaže da će inauguracija biti "sigurna" meta za nasilje jer on na njoj neće biti prisutan.

Druga izjava o američkim patriotima sugerira da "on planira nastaviti podržavati, osnaživati i štititi one koji vjeruju da je pobjedio na izborima", ističe Twitter.

Trump tako gubi svoj snažan megafon na društvenim mrežama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti