Nema više Trumpovih objava: Facebook i Instagram blokiraju njegove profile do kraja predsjedničkog mandata

Društvene mreže su Trumpu svašta tolerirale, no jučer je prevršio svaku mjeru.

Martina Čizmić | 07.01.2021. / 17:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki predsjednik Donald Trump ostao je bez glavnih komunikacijskih kanala koje je zdušno koristio proteklih godina. Naime, društvene mreže su mu, zbog objava koje su vrvjele netočnim informacijama i dijeljenja videa s prizorima nasiljak, blokirale profile.

Slika nije dostupna Društvene mreže protiv Trumpa: Blokirali mu profile zbog širenja dezinformacija i nasilnih videa

No, iako je prvotno bilo objavljeno kako je blokada samo privremena, jer je kršio pravila korištenja društvenih mreža, to se sad pretvorilo u konačnu blokadu.

Tako je šef Facebooka, Mark Zuckerberg, objavio kako će Trump na Facebooku i Instagramu ostati blokiran do kraja njegovog predsjedničkog mandata.

Šokantni događaji u posljednjih 24 sata jasno pokazuju da predsjednik Donald Trump namjerava iskoristiti preostalo vrijeme u uredu kako bi potkopao miran i zakonit prijenos moći na njegovog izabranog nasljednika, Joe Bidena. Njegova odluka da koristi svoju platformu kako bi odobrio, a ne osudio postupke svojih pristaša kod zgrade Capitola s pravom je uznemirila ljude u SAD-u i diljem svijeta. Jučer smo te objave uklonili jer smo procijenili da bi njihov učinak i njihova namjera, doveli do daljnjeg nasilja, zapisao je Zuckerberg na Facebooku.

Dodao je kako će Trumpovi profili na tim mrežama biti blokirani neograničeno, odnosno barem sljedećih 13 dana, do inauguracije novog predsjednika.

Tijekom proteklih nekoliko godina dopustili smo predsjedniku Trumpu da koristi našu platformu prema svojim pravilima, a sadržaj njegovih objava tek smo povremeno označavali ili uklanjali kad su se ogriješili o naša pravila. To smo učinili jer smo vjerovali da jevnost ima pravo na najširi mogući pristup političkoj poruci, čak i kad je ona kontroverzna. No, trenutni kontekst je potpuno različiti i uključuje korištenje naše platforme za poticanje nasilja prema demokratski izabranoj vladi, stoji u Zuckerbergovoj objavi.

I Twitter je blokirao Trumpa i to na period od 12 sati nakon što Trump ukloni sporne objave.

Ako tvitovi ne budu uklonjeni, račun će ostati zaključan. Bilo kakvo daljnje kršenje pravila Twittera, rezultirat će trajnom blokadom Trumpova računa, poručili su iz Twittera.

 

 

S obzirom na to da je Trump uklonio sporne tvitove, nije jasno hoće li mu Twitter ponovno dopustiti da objavljuje ili će se pridružiti Facebooku i blokirati ga do kraja mandata.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti