Društvene mreže protiv Trumpa: Blokirali mu profile zbog širenja dezinformacija i nasilnih videa

Najveće društvene mreže više neće trpiti Trumpovo širenje nasilnog sadržaja i dezinformacija pa su mu blokirali račune.Samo privremeno.

Martina Čizmić | 07.01.2021. / 07:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki predsjednik Donald Trump tijekom protekle četiri godina imao je svojevrstan povlašteni položaj na društvenim mrežama. Mogao je objavljivati što je god htio, jer se to smatralo službenom komunikacijom državnog tijela. No, nakon što je postalo očito da je upravo Trump glavni širitelj lažnih informacija, društvene mreže promijenile su stav.

Već tijekom pandemije koronavirusa počele su oštrije procjenjivati Trumpove objave, a tijekom kampanje za predsjedničke izbore, često su bile označene kao netočne.

No, vrhunac je dostignut tijekom proboja Trumpovih pristaša u zgradu Capitola gdje je smješten Kongres.

Prvi je reagirao Twitter koji je njegove tvitove o krađi izbora označio kao netočne, a potom je čak uklonio tri tvita nakon što je nastavio sa objavljivanjem teorija zavjere o izborima dok je razjarena rulja upadala u zgradu Kongresa.

Jedan od titova uključivao je video u kojem Trump uporno ponavlja neopravdane tvrdnje da su mu "izbori ukradeni" te poziva svoje pristaše da se raziđu nakon što je nasilje izbilo u zgradi Capitola.

Račun mu je suspendiran na 12 sati, tijekom kojih neće moći objavljivati na Twitteru, a dobio je i strogo upozorenje - ako nastavi s takvom praksom, bit će trajno suspendiran.

 

 

Nakon Twittera i Facebook, Instagram te YouTube povukli su iste poteze. Facebook i YouTube su uklonili sporni video sa Trumpovih računa, a Facebook je objavio kako će Trumpov račun biti blokiran 24 sata zbog kršenja pravila ponašanja.

Naime, video prikazuje snimke nasilja, što krši pravila ponašanja na svim društvenim mrežama.

Iz Instagrama su također poručili kako će Trumpovi računi biti blokirani sljedećih 24 sata.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti