Nije šala: Meta tuži Metu jer su se nazvali Meta

Ispostavlja se da postoje dvije tvrtke s imenom Meta i da jedna tvrdi kako je nemoguće imati suživot zbog ozloglašenosti druge.

Branimir Vorša | 20.07.2022. / 13:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad je Facebook promijenio ime u Meta u listopadu 2021. godine, mnogi su ostlai iznenađeni. Jedna tvrtka posebno, a što ih je točno zabrinulo sad su iznijeli u javnost. 

Tvrtka za umjetnost instalacija pod nazivom META (ili Meta.is) objavila je u utorak da će tužiti Metu (bivši Facebook) zbog kršenja zaštićenog imena, navodeći da je promjena imena Zuckerbergove kompanije narušila etablirani brend te manje tvrtke.

Facebook je 28. listopada 2021. zaplijenio naš META znak i ime, u čiju smo izgradnju ulagali svoju krv, znoj i suze više od dvanaest godina. Danas, nakon osam mjeseci bezuspješnih pokušaja pregovora s Facebookom u dobroj vjeri, nije nam preostalo ništa drugo nego podići tužbu protiv njih, stoji u objavi na stranici manje tvrtke.

Slika nije dostupna Facebook napušta stvarnost i seli u "metasvemir", a Zuckerberg želi da se i vi preselite tamo u narednih pet godina

Velik dio slučaja ovisi o Metinim (ex-Facebook) brojnim skandalima u vezi s privatnošću, za koje Meta.is tvrdi da je onemogućilo dijeljenje istog imena.

Meta više ne može pružati robu i usluge pod oznakom META, jer bi potrošači mogli pogrešno vjerovati da roba i usluge Mete potječu od Facebooka i da je Meta povezana s toksičnošću koja je neraskidivo povezana s Facebookom, navodi se u tužbi.

Meta.is ima važeći žig (zaštitni znak za ime), ali čeka ih teška borba na sudu, s obzirom na širok raspon zahtjeva za zaštitom imena koje je Facebook podnio otkako je promjena imena postala službena. Dovoljno je samo spomenuti zaštitu imena koja se veže uz aplikacije za razmjenu poruka, društvene mreže i financijske usluge. No, postoji i niz zaštitnih znakova koji traže naziv Meta za netehnološke proizvode, poput proizvođača protetičkih udova.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti