Policija pametnim zamkama hvata hakere na Dark Webu

Nakon pada Alpha Baya, policija se usredotočila na drugu Dark Web "tržnicu" Hansa te i tamo zaustavila trgovanje.

Martina Čizmić | 01.09.2017. / 08:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hvatanje hakera nije jednostavan posao. Potrebno je mnogo znanja i vremena da bi se prikupili svi e-dokazi i identificirao pravi haker. S druge strane, hakeri na raspolaganju imaju čitav niz aplikacija, programa i tehnika za "skrivanje".

Stoga je posebno zanimljivo kako nizozemski e-policajci hvataju i otkrivaju hakere.

Nakon što je Interpol preuzeo kontrolu nad jednom od Dark Web tržnica - Hansa, nizozemski policajci odlučili su boriti se protiv hakera njihovim oružjem. Na Hansu su uploadali dokument koji na prvi pogled izgleda kao evidencija transakcija koju mogu preuzeti prodavatelji droge kako bi vidjeli svoje posljednje transakcije.

Obično se radi o jednostavnom tekstualnom dokumentu. No, "netko" (čitajte. nizozemska policija) zamijenila je običnu tekstualnu datoteku s tabličnom. Kad osoba otvori tu datoteku, zapravo pokreće skriveni program koji kontaktira tajni server (zvuči poznato?). No, tu komunikaciju radi izvan tajne mreže Tor, što znači da otkriva korisnikovu pravu IP adresu. To policiji (a pretpostavlja se da program kontaktira policijski server), omogućava identifikaciju korisnika, ali i da istovremeno prati što se događa s lozinkama, bitcoinima i drugim informacijama koje se razmjenjuju preko te veze.

Iako nitko iz Europola nikad nije potvrdio postojanje ovakve pametne zamke, šef agencije Rob Wainwright istaknuo je kako su koristili posebne alate kako bi identificirali korisnike Hanse. To je potvrdila i voditeljica tima koji je preuzeo Hansu, Petra Haandrikman, koja je u intervjuu opisala točno kako su napravili kopiju Hanse, ali i dodala kako su se poslužili "tehničkim trikovima" ne bi li identificirali korisnike.

U svakom slučaju, čini se kako je policija pronašla recept za "osvjetljavanje" Dark Weba i zaustavljanje ilegalnih transakcija koje se tamo često obavljaju.

Izvor: Daily Beast

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti