Ugašena jedna od najposjećenijih stranica Dark Weba

AlphaBay je posljednjih godina bio “utočište kriminalaca” na Dark Webu, ali sada je i njemu došao kraj.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 16.07.2017. / 10:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je famozni i ozloglašeni Silk Road, koji je godinama bio sinonim za Dark Web ili Deep Web, tamnu stranu interneta, ugašen 2013 godine, stvari su se sasvim promijenile. Iako se konačna borba protiv weba na kojem caruju kriminalci a možete se kupiti ili prodati doslovce sve što vam padne napamet vjerojatno nikada neće dobiti, doživotna kazna koja je nedavno potvrđena osnivaču i vlasniku Silk Roada, Rossu Ulbrichtu mnoge će natjerati da dobro razmisle i shvate da nisu nedodirljivi kako se to sve do nedavno mislilo.

Naravno, nakon Silk Roada pojavili su se mnogi slični webovi i surogati ove najpoznatije internet stranice na “onoj strani zakona”, no i takvi se webovi prije ili kasnije gase nakon što policija i posebni odredi zaduženi za borbu protiv “cyber-kriminala” odrade svoj posao. Tako je objavljena vijest da je zauvijek ugašen i Alpha Bay, jedan od najpoznatijih oglasnika na Dark Webu. Od prošlog tjedna je navedena web stranica nedostupna, no nakon posljednje objave u kojoj se potvrđuje da je uhićen jedan od pokretača i administratora Alpha Bay weba jasno je kako je i ova epizoda dobila isti epilog kao i ona sa Silk Roadom.

Stanoviti Alexandre Cazes, inače državljanin Kanade, uhićen je na Tajlandu, nakon detaljne i opsežne akcije tajlandskih, kanadskih ali i američkih sigurnosnih agencija i policije početkom mjeseca, ali neće ga čekati suđenje, jer je pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji, a kanadsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako se radi o samoubojstvu. Cijela priča je više nego čudna, pogotovo ako se zna da je Cazes pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji, no tajlandske vlasti su očigledno kanadskim kolegama dojavile kako se radi o samoubojstvu, pa je to po svemu sudeći konačna verzija…

Za one koji možda ne znaju kakva se količina novaca okreće na Dark Webu objavljen je i podatak kako je tvrtka koja je stajala iza Alpha Bay web stranice, a u kojoj je pokojni Cazes bio jedan od osnivača i vlasnika dnevno zarađivala između 600 i 800 tisuća američkih dolara, odnosno preračunato u kune između 3 milijuna i 900 tisuća odnosno 5 milijuna i 200 tisuća kuna!

Pojavila se, vezano uz Alpha Bay još jedna informacija, prema kojoj su svi ostali osnivači jednostavno pokupili zarađeni novac i netragom nestali, ali vlasti u Kanadi su to demantirale i ostaju pri verziji prema kojoj je sve ugašeno upravo njihovim akcijama…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti