Ruska svemirska agencija pregovara s Turskom, Egiptom i Saudijskom Arabijom oko slanja njihovih astronauta u svemir

Ove jeseni eliti svjetskih zemalja koje šalju svoje astronaute u svemir pridružili su se i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su svog prvog astronauta poslali na Međunarodnu svemirsku postaju u ruskoj svemirskoj letjelici Sojuz. Rusi najavljuju još više sličnih aktivnosti.

Branimir Vorša | 12.11.2019. / 12:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska svemirska agencija Roskosmos u fazi je pregovora s Turskom, Egiptom i Saduijskom Arabijom o mogućnostima slanja njihovih astronauta u svemir, objavio je Dmitrij Rogozin, šef navedene agencije na međunarodnom forumu nazvanom "Bajkonur je kolijevka svjetske kozmonautike".

Ranije se vjerovalo da uz napredovanje američkih svemirskih letjelica više neće biti potrebe za Sojuzom, ali pokazalo se upravo suprotno. Sad vidimo da su korporacija Enegria, Roskosmos i naši kazahstanski kolege privukli interes zemalja koje traže svoja prva iskustva u svemirskim letovima upravo s Bajkonura, rekao je Rogozin.

Vladimir Putin (Foto: AFP) Astronomska korupcija u ruskom svemirskom sektoru: "Ondje se kradu milijarde. Tu ne bi pomogao ni Superman"

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) Rusi se poigravaju s NASA-om oko rupe na ISS-u: "Znamo što se točno dogodilo, ali nećemo vam reći"

Ove jeseni Ujedinjeni Arapski Emirati uspješno su poslali svojeg prvog astronauta u svemir, podsjetio je Rogozin. Hazza Al Mansouri, astronaut iz Emirata, stigao je na Međunarodnu svemirsku postaju kao dio posade na Sojuzu MS-15, koji je s Bajkonura poletio 25. rujna i na Zemlju se vratio 3. listopada.

Trenutačno smo u pregovorima s potencijalnim sudionicima u ovom projektu. To su Turska, Egipat i Saudijska Arabija te mnoge druge zemlje. Siguran sam da će Bajkonur postat slatki dom za pripremu prvih astronauta iz tih zemalja, koji će proći obuku kako bi osigurali prve letove za te zemlje, pojasnio je Rogozin.

Izvor: Tass

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti