Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Održana konferencija koju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu.

Hina | 26.04.2024. / 12:07

Umjetna inteligencija (Foto: Afp)

U Hrvatskoj i u Sloveniji ima puno znanja, inovativnih ljudi i kompanija koje primjenjuju nove tehnologije i umjetnu inteligenciju (AI), u čemu suradnja dvije države može donijeti veću konkurentnost poduzeća, istaknuto je u petak u Infobipu na hrvatsko-slovenskoj konferenciji o primjeni AI-ja u poslovanju.

Tu su konferenciju organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali. Okupila je oko stotinu sudionika iz obje zemlje, većinom predstavnike tvrtki i udruga koje se bave AI-jem.

Sundar Pichai Šef Googlea jednu stvar nije očekivao, a nakon toga je aktivirao “crveni kod” u kompaniji

Male smo države i dobro je da radimo zajedno na rješenjima za AI i drugima. Možemo postati i centar AI-ja za regiju, rekao je Aleksandar Raić iz Infobipa.

O radu s AI-jem, kazao je da u Infobipu, kao i u mnogim drugim velikim kompanijama u svijetu, to već naveliko koriste, dodajući da imaju već 20-ak kupaca svojih AI rješenja u svijetu te sto projekata na kojima rade.

Smatra da su u većini kompanija za početak primjene AI-ja poželjni AI asistenti ili botovi koji komuniciraju kao ljudi, odgovaraju na razna piranja i dostupni su non-stop te tako rasterećuju ljude, što je i cilj AI-ja, da pomogne i asistira ljudima kako bi imali više vremena za kreativnost.

Za sada se to, dodao je, najviše primjenjuje u službama za korisnike (call centri), a u Infobipu imaju i tzv. knowledge (znanje) menadžment za AI, da zaposlenici mogu pitati taj sustav sve što ih zanima ili pak muči oko primjene AI-ja u poslovanju.

Predsjednik kluba SLO CRO Saša Muminović naglasio je da sada više gotovo i nema, za razliku od prije, nekoga tko se ne pita i ne razmišlja o primjeni AI-ja u poslovanju i što to donosi, pa smatra da je tako moguće i da će na nekim idućim izborima biti liste iza kojih stoji AI rješenje.

Slovenski veleposlanik u Zagrebu Gašpar Dovžan kazao je da je AI u Sloveniji istaknuta i u strategiji razvoja zemlje, da je tu jako važan i prijenos znanja pa s te strane važim je ocijenio i suradnju Hrvatske i Slovenije.

Googleove karte Opcije bazirane na AI uskoro bi mogle biti dostupne većem broju korisnika Googleovih karata

Teško je AI spajati s postojećim radnim infrastrukturama, može biti otpora zaposlenika, a i skupo ga je uvoditi u male i srednje tvrtke. Izazov je i nedostatak stručnjaka, no tu je onda važna edukacija, priprema i prilagodba uvođenju AI-ja u poduzeća jer to donosi koristi i u skladu je sa svjetskim trendovima, poručio je Dovžan.

Da je AI igrač izazivač', ali i velika prilika za manja tržišta poput Hrvatske i Slovenije ako rade zajedno, smatra i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović, koji je naglasio kako je važno shvatiti da je AI i transformativna tehnologija koja rastućom primjenom donosi evoluciju u poslovanju i životu.

S time se pokreće nova era automatizacije i konkurentnosti poduzeća, no u AI treba i puno investirati. U našoj strategiji pametne specijalizacije AI je označen kao važna tehnologija. Puno se oko toga razgovara i na razini EU i svijeta, i bilo bi dobro da se pokuša ublažiti reguliranje, a javnim politikama više djelovati na odgovornost i sigurnost u korištenju i da postoji neki oblik državne potpore, poručio je Bujanović. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti