Šef Googlea jednu stvar nije očekivao, a nakon toga je aktivirao “crveni kod” u kompaniji

Na nedavnom gostovanju na Stanfordu Sundar Pichai objasnio je zašto je u Googleu nedavno zavladala panika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.04.2024. / 16:00

Sundar Pichai (Foto: Afp)

Iako Google godinama razvija umjetnu inteligenciju, pogotovo u okviru njihova istraživačkog laboratorija DeepMind, kompanija nije bila spremna na ono što je pripremio OpenAI. Nakon što je ova tvrtka predstavila svoj prvi AI chatbot ChatGPT, u Googleu se upalio alarm. Prvo, iako su godinama bili tehnološki lideri ili jedni od lidera, pokazalo se kako kaskaju na tom iznimno važnom tehnološkom polju i, što je tada šokiralo mnoge u kompaniji, ChatGPT se pokazalo kao potencijalan konkurent njihovoj tražilici.

Brin i Page Suosnivač Googlea priznao da su zabrljali s umjetnom inteligencijom: Odgovori na upite su “previše lijevi”

Tada smo mogli čitati o kasnonoćnim sastancima u Googleu te o aktiviranju tzv. “crvenog koda” u kompaniji, što je sve ukazivalo na jednu stvar - nisu bili spremni za ono što je OpenAI tada pripremio i predstavio.

To je ranije ovog mjeseca i službenom potvrdio izvršni direktor tvrtke Sundar Pichai, tijekom jednog eventa na Stanfordu. ChatGPT i naknadni veliki interes javnosti za umjetnu inteligenciju iznenadio je sve u Googleu, a sam Pichai je rekao kako je vjerovao u “drukčiju putanju” prihvaćanja umjetne inteligencije od strane šire javnosti.

Situacija u kompaniji postala je tako ozbiljna da su se ponovno aktivirali i njeni suosnivači Page i Brin, a Google je brzo prebacio dio resursa iz drugih odjela na razvoj umjetne inteligencije. Također, naknadno su spojili svoja dva AI odjela (DeepMind i Google Brain) u jedan novi tim Google DeepMind, s ciljem učinkovitijeg razvoja i testiranja umjetne inteligencije.

Žurba i osjećaj hitnosti, odnosno pokušaj da što prije stignu OpenAI, čiji je ChatGPT mnogima u jedno vrijeme postao sinonim za umjetnu inteligenciju, rezultirali su s novim problemima za Google. Tako je pri prvoj demonstraciji njihova chatbota Bard njihova AI napravila pogrešku, što je kompaniju stajalo više od 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti, da bi ranije ove godine njihov AI model Gemini generirao prilično nevjerojatne i redikulozne povijesne fotografije - npr. prikazao je njemačke vojnike iz Drugog svjetskog rata tamne boje kože, papu kao ženu itd. I ta je greška utjecala na novo i značajno smanjenje cijene dionice kompanije.

Sundar Pichai Nakon nove pogreške koja ih je stajala 90 milijardi dolara, sve su glasniji zahtjevi za smjenom šefa Googlea

Ipak, usprkos svemu, Pichai kaže kako smo još u ranoj fazi razvoja umjetne inteligencije tako da je jasno kako bi se stvari s vremenom mogle značajno promijeniti. “Osjećam da smo nevjerojatno dobro pozicionirani za ono što dolazi, a još smo u jako ranim danima”, spomenuo je tijekom gostovanja na Stanfordu.

Za razliku od brojnih drugih kompanija, jasno je kako Google ima i resurse i stručnjake s kojima mogu napasti ovo tržište, no isto tako i konkurencija je sve veća - od Microsofta pa čak do Applea, koji također ulaže sve više napora i novaca u razvoj ove tehnologije.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti