Korisnici ismijavaju Google: Evo što se dogodi kada se AI trenira u woke duhu

Iz Googlea su priznali kako su promašili poantu te će napraviti potrebne promjene.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.02.2024. / 16:05

Gemini (Foto: Google)

Općenito se smatra kako je umjetna inteligencija dobra koliko su i podaci na kojima se trenira. A Google je, kako su mnogi komentirali na društvenim mrežama, svoj AI alat Gemini trenirao u - Woke duhu. Ovaj izraz koristi se kako bi se opisala politička korektnost i socijalna pravednost, osjetljivost na nejednakost i slično, a često se povezuje s ljevičarskom agendom.

  Gemini Google najavio velike promjene za svoj AI chatbot: Barda zamjenjuje Gemini

Kako izgleda kada se pretjeruje s takvom političkom korektnošću i inkluzivnosti možemo vidjeti na primjerima koji ovih dana kruže društvenim mrežama, a nastali su korištenjem Googleova alata Gemini.

Korisnicima koji su od Geminija zatražili da im generira slike papa, usprkos činjenici da su svi dosadašnji vjerski vođe bili muškarci i bijelci, prikazale su se slike žena i osoba tamne boje kože. Slično je i s Vikinzima. Za Gemini, ratnici sa sjevera nisu bili samo bijelci, već je umjetna inteligencija generirala i slike azijata i osoba tamne boje kože odjevene kao Vikinzi, a jedan od njih čak ima i perjanicu u duginim bojama. Na mreži se mogu pronaći brojni takvi i slični primjeri koji pokazuju Googleov oprez prilikom treniranja umjetne inteligencije te su tijekom treniranja naglasak stavili na jednakost spolova i rasa.

Podsjetimo, prije desetak godina Google je unutar svoje aplikacije fotografija dvije osobe tamne boje kože označio kao “gorile”, što je tada bio veliki skandal, a na udaru kritika našao se i OpenAI. Naime, njihov AI alat za generiranje slika Dall-E na upit o izvršnim direktorima najčešće je prikazivao fotografije bijelih muškaraca. No pokušaji da AI alati ravnopravno pokriju etničke skupine i spolove u ovom se slučaju pokazao debaklom jer su prikazano povijesno netočne fotografije.

Nakon što su se fotografije napravljene Geminijem raširile po društvenim mrežama raširile internetom, reagirali su i iz Googlea. Jack Krawczyk, stariji direktor Gemini Experiencesa, komentirao je kako Gemini općenito generira različite ljude, što je općenito dobro jer se njihov alat koristi diljem svijeta, no u ovom slučaju priznao je kako su “promašili ponatu”. Također, dodao je da su odmah krenuli s ispravkama u svom alatu, kako se slične pogreške ne bi događale u budućnosti. Dok to ne naprave, iz Googlea su objavili kako će privremeno pauzirati generiranje fotografija putem Geminija.

  Uhođenje Imat će pristup fotografijama, videozapisima, povijesti surfanja: Googleov AI mogao bi znati baš sve o korisnicima

Dok mnogi na Twitteru kritiziraju i ismijavaju Google (jedna od takvih ironičnih kritika kaže da je jako teško nagovoriti Google da prizna kako bijelci postoje), Krawczyk kaže kako s Geminijem rade na procesu usklađivanja i ponavljanju povratnih informacija. Hvala vam i samo tako nastavite, poručio je Googleov stručnjak

Izvor: BBC.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti