Google najavio velike promjene za svoj AI chatbot: Barda zamjenjuje Gemini

Promjena imena nije jedini novitet koji je Google pripremio za svoj alat baziran na umjetnoj inteligenciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2024. / 09:12

Gemini (Foto: Google)

Nakon što je Microsoft ranije promijenio ime Bing Chata u Copilot, tako je sada i Google promijenio ime svog chatbota baziranog na umjetnoj inteligenciji. Kao što je to ranije bilo i najavljeno, ime Bard odlazi u povijest, a mijenja ga - Gemini. Osim Barda, ovaj brend uključuje i Duet AI opcije Google Workspacea, a Google je predstavio i svoj najjači i najsposobniji veliki jezični model Gemini Ultra 1.0.

Googleove karte Odlične vijesti za sve korisnike Googleovih karata: Stižu nove AI opcije koje će dodatno poboljšati pretraživanje

Također, sada je dostupna i napredna verzija njihova AI chatbota Gemini Advanced za koju je potrebno plaćati pretplatu, a predstavljena je i posebna mobilna aplikacija za Androide. Za Appleove mobilne uređaje nije dostupna posebna aplikacija, no Gemini mogu koristiti kroz Googleovu aplikaciju za iOS.

Bard je bio najbolji način s kojim su ljudi direktno mogli iskusiti naše najsposobnije modele. Kako bi prikazali napredak tehnologije, Bard će se sada jednostavno zvati Gemini, komentirao je ove promjene izvršni direktor Googlea Sundar Pichai.

Korisnici koji preuzmu aplikaciju Gemini za Androide moći će zamijeniti Google Assistanta kao defaultnog glasovnog asistenta na njihovim uređajima. Također će moći koristiti opcije asistenta kroz aplikaciju Gemini - od obavljanja telefonskih poziva do postavljanja podsjetnika, upravljanja pametnim uređajima itd. Iz ove kompanije kažu kako će u budućnosti dodati više opcija glasovnog asistenta u Gemini.

Gemini Advanced ima puno veće mogućnosti za obavljanje kompleksnih zadataka poput kodiranja, logičkog razumijevanja i suradnje na kreativnim projektima, komentirali su iz Googlea, a u odnosu na običan i besplatan AI chatbot, moći će voditi duže i dublje razgovore s mogućnošću prepoznavanja konteksta iz prijašnjih razgovora. Dostupan je u 150 zemalja na engleskom jeziku, a za njegovo je korištenje potrebno se pretplatiti na novi Google One AI Premium plan po cijeni od 20 dolara mjesečno, uz dvomjesečno besplatno razdoblje tijekom kojeg ga se može isprobati. Osim pristupa naprednoj umjetnoj inteligenciji, ovaj paket uključuje i 2TB prostora za pohranu podataka te VPN, a pretplatnici će Gemini moći koristiti u aplikacijama poput Gmaila, Docsa, Slidesa, Sheetsa itd.

Google Bard Google priprema naprednu verziju Barda koja neće biti besplatna

Za početak, Gemini je dostupan na Androidu i iOS-u na engleskom jeziku u SAD-u, a naknadno će biti dostupan i na drugim tržištima na engleskom jeziku, kao i na japanskom i korejskom jeziku, a kasnije će se moći koristiti i u drugim zemljama na više jezika.

Izvor: Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti