Bard odlazi u povijest: Google priprema velike promjene za svoj AI alat

Na internetu su se pojavile informacije o Googleovim planovima s njihovim chatbotom baziranim na umjetnoj inteligenciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.02.2024. / 13:59

Google Bard
Google Bard (Foto: Afp)

Kada je OpenAI predstavio ChatGTP u Googleu se upalilo zvono za uzbunu. Iako je i ova kompanija godinama razvijala umjetnu inteligenciju, tada su se našli u zaostatku i bilo im je jasno kako moraju ubrzati napredak svoje AI te da što prije moraju predstaviti konkurentski alat ChatGPT-u. Kompanija je pogotovo bila pod pritiskom jer su analitičari počeli govoriti kako bi generativna umjetna inteligencija mogla djelomično zamijeniti klasično pretraživanje, od čega Google i zarađuje najviše novaca.

Umjetna inteligencija Predviđanja stručnjaka: Evo što možemo očekivati od umjetne inteligencije u 2024.

U Googleu su održani krizni sastanci i ubacili su u petu brzinu s razvojem umjetne inteligencije te je početkom 2023. godine predstavljen Googleov AI chatbot Bard. Početak nije bio sjajan jer je ovaj AI alat pogriješio pri jednom upitu, što je rezultiralo padom vrijednosti dionica Alphabeta, krovne kompanije koja uključuje i Google.

Google je nastavio s razvojem i poboljšanjem svog AI alata, a krajem prošle godine predstavili su i svoj najnapredniji model umjetne inteligencije Gemini.

Uskoro stižu nove promjene, a među inim, posljednje informacije govore kako bi Google čak mogao promijeniti ime svog AI alata pa bi Bard postao Gemini.

To nije jedina promjena na kojoj u ovoj kompaniji rade. Među inim, Google mijenja i korisničko sučelje svog AI alata kako bi smanjili vizualne smetnje, poboljšali čitljivost i pojednostavili navigaciju.

Uhođenje Imat će pristup fotografijama, videozapisima, povijesti surfanja: Googleov AI mogao bi znati baš sve o korisnicima

Osim promjene imena, Googleov AI alat trebao bi dobiti i pretplatničku verziju - Gemini Advanced koja će, među inim, imati i mogućnost glasovnog upravljanja aplikacijom. Ova verzija Geminija konkurirat će OpenAI-ovom pretplatničkom alatu ChatGPT Plus. Google bi za Androide trebao predstaviti posebnu aplikaciju Gemini, dok bi korisnici iPhonea njihovoj AI trebali moći pristupiti putem Googleove aplikacije. Gemini će biti integriran u aplikacije poput Gmaila, Karata i YouTubea, a korisnici će s Googleovom umjetnom inteligencijom moći komunicirati tekstom, glasom i slikama.

Izvor: PC Mag
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti