Predviđanja stručnjaka: Evo što možemo očekivati od umjetne inteligencije u 2024.

Razvoj i napredak umjetne inteligencije više se ne može usporiti, niti zaustaviti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.12.2023. / 11:00

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Godinu na izmaku obilježila je umjetna inteligencija, i to ne samo kada je u pitanju tehnološka industrija. AI revolucija krenula je krajem 2022. s ChatGPT-jem, nakon čega su i brojne druge kompanije predstavile vlastite AI alate, odnosno počele su masovno koristiti postojeće alate bazirane na umjetnoj inteligenciji.

Ova će tehnologija, nije teško zaključiti, biti u fokusu tehnološke industrije i u budućnosti, a što od ove industrije možemo očekivati tijekom 2024. godine, za Business Insider komentirali su tehnološki stručnjaci. Svi s kojima su razgovarali novinari slažu se u jednoj stvari - ne samo da AI neće usporiti, već će postati još veći i značajniji dio naših života te ćemo ovu tehnologiju sve više koristiti.

Ovu su njihova četiri najveća predviđanja za 2024. godinu:

Microsoft Surface Microsoft priprema svoja prva AI računala

AI će biti svuda - Google je nedavno predstavio novi AI model Gemini, a za sljedeću godinu planira nove i naprednije verzije. OpenAI će nastaviti s razvojem svog AI alata, a planiraju i GPT store putem kojeg će korisnici sami moći razvijati i prodavati vlastite verzije ChatGPT-a. Prema Charlesu Higginsu iz startupa Tromero, sljedeće godine možemo očekivati masovno korištenje AI alata, pogotovo jer će se ova tehnologija implementirati u brojne proizvode koji se ionako svakodnevno koriste.

Konkurencija OpenAI-u - dok je ove godine ChatGPT mnogima postao sinonim za umjetnu inteligenciju, tijekom godine predstavljeni su brojni novi AI modeli i alati. Konkurencija je sve jača - bilo da je riječ o Googleu koji je nedavno predstavio Gemini ili Musku koji je predstavio Grok, a svoju priliku na ovom tržištu traže i brojne druge kompanije poput Mete.

S druge strane, u posljednje vrijeme sve su češće kritike ChatGPT-a, odnosno njegovih performansi te su čak i iz OpenAI objavili kako istražuju kritike da se njihov chatbot “ulijenio”. Takvo nepredvidivo ponašanje ChatGPT-a još jednom pokazuje koliko postoji nepoznanica oko načina na koji se ponašaju i rade veliki jezični modeli.

Bitka oko autorskih prava - o kakvim se potencijalnim problemima radi najbolje možemo vidjeti na primjeru nedavne tužbe New York Timesa protiv Microsofta i OpenAI-a zbog neovlaštenog treniranja umjetne inteligencije korištenjem njihova sadržaja. Tužbu protiv OpenAI-a podigla je i glumica Sara Silverman, dok je Getty Images podignuo tužbu protiv Stability AI-a. Andres Guadamuz, stručnjak za autorsko prava vjeruje kako će se sljedeće godine donijeti jedna ili dvije presude koje bi mogle malo “razjasniti stvari” oko odnosa treniranja AI i autorskih prava, iako smatra da će dok se stvari u potpunosti srede trebati do pet godina.

Microsoft Copilot Microsoftova AI aplikacija Copilot stigla na Android uređaje i potpuno je besplatna

Regulativa - dok je u EU postignut dogovor oko regulative, u SAD-u i dalje traju rasprave oko načina na koji bi se trebalo regulirati ovu tehnologiju. Dok je s jedne strane svima jasno kako bi neka pravila i ograničenja trebala postojati, kako taj razvoj ne bi krenuo u krivom smjeru, postoji bojazan da bi donošenje restriktivnih zakona moglo utjecati na smanjenje inovacije i konkurentnosti na tržištu.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti