OpenAi ponovno na udaru tužbe: Poznati američki medij optužuje ih za kršenje autorskih prava

Hoće li istim smjerom krenuti i drugi mediji?

Hina | 28.12.2023. / 10:13

Sam Altman, OpenAI (Foto: Afp)

  Američki list The New York Times tužio je Microsoft i OpenAI, tvrtku koja stoji iza popularnog chatbota za umjetnu inteligenciju (AI) ChatGPT, zbog navodnog kršenja autorskih prava jer je, kako tvrdi, neovlašteno koristila njegove objavljene radove u svrhu obuke AI.

Times je u srijedu podnio tužbu u New Yorku, tvrdeći da su tvrtke nezakonito koristile rad novina za stvaranje proizvoda umjetne inteligencije koji mu sada konkuriraju.

Putem Microsoftovog Bing Chata (nedavno preimenovanog u "Copilot") i OpenAI-jevog ChatGPT-a, tuženici se žele okoristiti golemim ulaganjem The Timesa u svoje novinarstvo koristeći ga za izradu zamjenskih proizvoda bez dopuštenja ili plaćanja, stoji u pritužbi.

Ova tužba ima za cilj prisiliti [tužene] da odgovaraju za milijarde dolara zakonskih i stvarnih šteta koje su dužni zbog nezakonitog kopiranja i korištenja jedinstveno vrijednih djela The Timesa, stoji u dokumentu.

AI Pin na djelu Još nije ni lansiran, a ovaj AI uređaj već je imenovan jednim od najboljih izuma 2023. godine

Web stranica za tehnološke vijesti The Verge citirala je glasnogovornicu OpenAI-ja Lindsey Held koja je rekla u izjavi poslanoj e-poštom da su "tekući razgovori s New York Timesom bili produktivni i da su se konstruktivno kretali naprijed, tako da smo iznenađeni i razočarani ovim razvojem događaja."

Kalifornijski start-up OpenAI zaokupio je pozornost svijeta svojim tekstualnim robotom ChatGPT - razvijenim uz podršku Microsofta - koji može odgovarati na upite esejima, poezijom, računalnim kodom i drugim sadržajem.

Njegovo izdanje 2022. skrenulo je pozornost na napredak u umjetnoj inteligenciji i potaknulo rasprave o mogućim posljedicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti