Još nije ni lansiran, a ovaj AI uređaj već je imenovan jednim od najboljih izuma 2023. godine

Humaneov dugo očekivani AI Pin dobio je neočekivanu pohvalu kad je proglašen jednim od "Najboljih izuma 2023.".

Branimir Vorša | 25.10.2023. / 08:53

AI Pin na djelu
AI Pin na djelu (Foto: TED/Youtube)

Časopis Time imenovao je Humaneov nadolazeći AI Pin jednim od "Najboljih izuma 2023. godine", no to se dogodilo prije njegova lansiranja, koje je zakazano za 9. studenog. Priznanje inovaciju tvrtke Humane svrstava uz druge inovativne tehnološke proizvode, kao što su Framework Laptop 16, Samsung Galaxy Z Flip 5 i budilica Bedtime Buddy.

Iako je trenutačno poznato malo detalja o AI Pinu, nedavno otkrivena značajka ipak baca nekakvo svjetlo na taj uređaj. AI Pin magnetski će se pričvrstiti na odjeću i iskoristiti snagu vlastitog softvera i OpenAI-eva GPT-4 za niz funkcija, od upućivanja poziva do prevođenja govora, pa čak i dešifriranja informacija o nutritivnoj vrijednosti grickalica.

AI Pin od drugih gadgeta izdvaja njegova značajka "Trust Light", koja svijetli kad god su kamera, mikrofon ili senzori uređaja u funkciji, čime se osigurava transparentnost u snimanju podataka.

Apple iPhone X Appleovi telefoni od sljedeće bi godine mogli imati brojne zanimljive opcije

Veliko iščekivanje potencijalno revolucionarnog uređaja

AI Pin zainteresirao je javnost kad je suosnivač Imran Chaudhri prikazao rane demonstracije uređaja tijekom svog TED govora u travnju. Dok su zainteresirani mogli pogledati uređaj na pariškom Tjednu mode, službeno predstavljanje, prvobitno zakazano za 14. listopada, odgođeno je za 9. studenog.

Chaudhri zamišlja Pin kao novu vrstu nosivog uređaja i platforme. Tvrdi da se neće oslanjati na pametni telefon ili bilo kakve dodatne uređaje, a ta tvrdnja postavlja intrigantna pitanja o operativnoj dinamici Pina. Uz nekoliko bivših zaposlenika Applea, uključujući Chaudhrija, Humane je iskoristio tu činjenicu kako bi Pin predstavio kao revolucionaran uređaj.

Iako je Humane izazvao veliku buku, suočava se s velikom konkurencijom u sektoru AI gadgeta. Rewind Pendant, koji je predstavila tvrtka Rewind, obećava slične mogućnosti "svakodnevnog upravljanja". Priča se i da industrijski teškaši Sam Altman (Open AI) i Jony Ive (koji je dugi niz godina radio u Appleu) surađuju na hardveru usmjerenom na umjetnu inteligenciju. Nadalje, pametne naočale s integriranim AI asistentima dobile su znatnu popularnost zahvaljujući Meti, Amazonu i drugim tvrtkama.

IBM čip NorthPole IBM predstavio revolucionaran čip koji bi mogao omogućiti razvoj još pametnijih uređaja

Mnogi detalji u vezi s funkcionalnošću i integracijom AI Pina u svakodnevni život zasad još nisu poznati. Međutim, s planiranim lansiranjem 9. studenog potencijal AI Pina kao futurističkog nosivog uređaja trebao bi uskoro biti otkriven.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti