Appleovi telefoni od sljedeće bi godine mogli imati brojne zanimljive opcije

Apple pokušava nadoknaditi izgubljeno vrijeme s umjetnom inteligencijom te ulažu veliki novac u razvoj ove tehnologije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2023. / 09:40

Apple iPhone X (Foto: Apple)

Iako je svima bilo jasno kako se godinama ulažu veliki resursi u umjetnu inteligenciju te kako je postignut veliki napredak na tom polju, čini se kako je OpenAI s chatbotom ChatGPT iznenadio ne samo javnost, već i većinu konkurentskih kompanija. Jedna od tih kompanija koje su uhvaćene ne spavanju, prema posljednjim medijskim izvještajima, jest i najdominantnija tehnološka tvrtka na svijetu u posljednjih više od desetljeća - Apple.

  Umjetna inteligencija ChatGPT dobiva još jednog konkurenta: IT div najavio da razvija svoju verziju AI-a

Izvršni predsjednik tvrtke Tim Cook nakon predstavljanja ChatGPT-a rekao je kako Apple na generativnoj umjetnoj inteligenciji radi godinama, no konkurencija je očito bila brža i bolje. Prema analitičaru Marku Gurmanu, od predstavljanja ChatGPT-a, Apple užurbano pokušava nadoknaditi izgubljeno vrijeme u razvoju ove tehnologije. Na istraživanje i razvoj umjetne inteligencije namjeravaju potrošiti milijardu dolara godišnje, a Gurman kaže kako još raspravljaju o tome hoće li AI u potpunosti implementirati na samim uređajima, u oblaku ili kao neko hibridno iskustvo.

Kao jedan od načina na koji misle iskoristiti umjetnu inteligenciju jest za svoju glasovnu asistenticu Siri. Pametnija verzija Siri trebala bi dobiti integriranu umjetnu inteligenciju, a kako će to izgledati u praksi možda bi mogli saznati već tijekom sljedeće godine. Za pretpostaviti je da bi je Apple mogao implementirati u buduću verziju svog mobilnog operativnog sustava iOS 18 tako da bi od sljedeće godine posljednje verzije iPhonea mogle dobiti brojne opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji.

Siri je, naravno, samo jedan dio na koji Apple stavlja svoj fokus kada je u pitanju AI. Ovu tehnologiju namjeravaju u potpunosti integrirati u svoj mobilni operativni sustav i skoro sve aplikacije, a među inim, žele napraviti bolju interakciju između Siri i aplikacije poruka pa bi korisnici trebali postavljati složenija pitanja, a AI će završavati rečenice. Integracija u Apple Music uključuje autogenerirane playliste, dok bi u Pagesu i Keynoteu umjetna inteligencija trebala pomoći pri pisanju i stvaranju slideova. Umjetnu inteligenciju namjeravaju integrirati i u Xcode, što bi developerima trebalo pomoći da brže pišu kodove i razvijaju aplikacije.

  Apple iPhone 15 Mrežom već kruže glasine oko telefona koje će Apple predstaviti sljedeće godine

Poznato je i kako je kompanija počela s razvojem vlastitog AI chatbota, no navodno bi AppleGPT trebao biti namijenjen samo za korištenje unutar kompanije, iako je jasno kako bi se s vremenom ti planovi mogli promijeniti.

Izvor: 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti