Šefica Mozille upozorila: Umjetnu inteligenciju ne smije kontrolirati šačica velikih tvrtki

Umjetna inteligencija otvara mogućnost boljih odluka utvrđivanjem pravila koja bi osigurala veću transparentnost i odgovornost, smatra Baker.

Hina | 16.10.2023. / 13:15

Umjetna inteligencija, ilustracija
Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Ne smijemo dopustiti da umjetnu inteligenciju kontroliraju tehnološki divovi, upozorila je čelnica organizacije za besplatni softver Mozilla, založivši se u razgovoru za agenciju dpa da kontrolu preuzmu korisnici nove tehnologije.

Izuzetno je važno da podatke o podučavanju i rezultate novih funkcija umjetne inteligencije kontroliraju korisnici i tvrtke, a ne nekoliko velikih kompanija, rekla je Mitchell Baker povodom obilježavanja 25. obljetnice Mozille.

Umjetna inteligencija vjerojatno će odrediti današnju generaciju kao što je internet svojedobno trajno promijenio svijet, vjeruje Baker.

Činjenica i laž Kome više vjerovati? Umjetna inteligencija stvarne ratne fotografije prikazuje kao lažne

Proteklih godinu dana zagrebli smo tek po površini mogućeg, tvrdi, predviđajući da će se AI sve više koristiti u proizvodima i u korisničkom iskustvu.

Dobrobiti interneta doprle su do milijardi ljudi zato što nije bila dopuštena dominacija jedne ili dvije tvrtke, iako, gledajući unatrag, mogli smo donijeti mnoge odluke koje bi zaštitile tržišno natjecanje i privatnost, priznala je Baker.

Umjetna inteligencija otvara po njoj mogućnost boljih odluka utvrđivanjem pravila koja bi osigurala veću transparentnost i odgovornost.

Motori razvoja umjetne inteligencije trenutno su američki tehnološki divovi. Microsoft u savezu s AI startupom OpenAI nudi usluge u pregledniku Bing i programima Office i Cloud, a Google nudi Bard chatbot.

Skupina vodećih kompanija na području umjetne inteligencije uključuje i Metu, vlasnicu Facebooka, Adobe i proizvođača čipova Nvidiju.

Googleova nova opcija Google najavio novu AI opciju koja će brzo postati popularna među korisnicima

Na proslavi 25. "rođendana" Mozille, Baker je ukazala na "goleme aktivnosti otvorenog koda" koje bi se mogle suprotstaviti oligopolu nekolicine tvrtki na području interneta i umjetne inteligencije.

Moć tehnoloških divova mjeri se u milijardama dolara i tome se ne može parirati, ali eksperimentira se se s manjim modelima koji se mogu koristiti na prijenosnom računalu ili pametnom telefonu.

To su velike promjene, zaključila je šefica Mozille.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti