Google najavio novu AI opciju koja će brzo postati popularna među korisnicima

Google postupno širi svoju ponudu usluga i proizvoda baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2023. / 11:00

Googleova nova opcija (Foto: Google)

Iako Google godinama razvija i trenira umjetnu inteligenciju, američki tehnološki div tek je nakon predstavljanja ChatGPT-a odlučio svoje AI proizvode predstaviti javnosti. Jedan od tih AI noviteta koji su predstavili jest eksperimentalna opcija Search Generative Experience (SGE) koja pruža novi, odnosno kako se vjeruje, budući način pretraživanja interneta. Umjesto da se, kao u slučaju klasičnog pretraživanja, prikazuju poveznice na stranice na kojima korisnici mogu pronaći odgovor na svoj upit, njima se prikazuje konkretan odgovor na upit. A taj odgovor daje umjetna inteligencija na temelju brojnih podataka na kojima je trenirana, kao u slučaju ChatGPT-a.

Guglanje Samo jedna fotografija na Googleu pokazuje opasnost od manipulacije AI sadržaja

Google, podsjetimo, ima i svoj AI chatbot Bard koji se nakon predstavljanja nije proslavio sa svojim odgovorima, što je utjecalo i na kratkotrajni, ali radikalni pad cijene dionica. Kompanija, kao i brojne druge tehnološke tvrtke, nastavlja s razvojem i investiranjem u ovu tehnologiju tako da bi s vremenom rezultati, kao i mogućnosti njihove AI trebali biti sve bolji.

Opcija SGE dostupna je dijelu korisnika koji se moraju prijaviti da bi je koristili, a Google je sada omogućio još jednu opciju koja će, nema sumnje, biti iznimno popularna među korisnicima. Naime, osim dobivanja tekstualnih odgovora na upite, putem ove opcije sada se mogu stvarati AI generirane fotografije. Umjesto korištenja nekih alternativnih rješenja i stranica, sada je takve fotografije moguće stvarati direktno iz Googleove tražilice, odnosno njihova eksperimentalne opcije koja će jednom, to je sigurno, biti dostupna svim korisnicima i bez posebne prijave.

Način rada ovakvog pretraživanja AI generiranih fotografija iz Googlea su objasnili na primjeru kapibare koja kuha doručak. Nakon tekstualnog upisa u kojem objašnjavate kakvu fotografiju želite, Googleova AI nudi četiri fotografije te za onu koja je najbliža željenom rezultatu možete unijeti nove upite kako bi je poboljšali i dobili rezultat koji želite. Kada ste zadovoljni fotografijom možete je prebaciti na Googleov disk ili preuzeti na svoje računalo.

Google Bard Google osmislio kako privući još više korisnika na Gmail, Mapse i YouTube

Zanimljivo je što će korisnici fotografije moći generirati direktno unutar Googleove tražilice slika, a na tim će fotografijama čak moći primijeniti opciju Google Lens i na pronaći postojeći proizvod koji je najsličniji takvoj fotografiji koju je generirala umjetna inteligencija.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti