Googleov debakl: Zbog pogrešnog odgovora AI, vrijednost kompanije pala za 100 milijardi dolara

Google je demonstrirao svoj chatbot kako bi pokazao kako će izgledati pretraživanje budućnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2023. / 09:55

Palac dolje (Foto: Getty Images)

Prilikom najave korištenja AI chatbota u svojoj tražilici Bing, izvršni direktor Microsofta rekao je kako je utrka započela, a nakon što su i Microsoft i Google stavili prve karte na stol, jasno je tko ima prednost na početku te utrke. Dok su novinari i analitičari prilično zadivljeni onim što je Microsoft prikazao, Google je doživio priličan debakl. Nakon demonstracije njihova chatbota baziranog na umjetnoj inteligenciji, cijena dionice pala je za skoro osam posto, dok je tržišna vrijednost kompanija potonula za čak oko 100 milijardi dolara.

  Umjetna inteligencija Bitka za umjetnu inteligenciju: Google predstavio konkurenta ChatGPT-u

Googleov AI chatbot Bard dostupan je samo malom broju korisnika, dok bi svima trebao biti dostupan za nekoliko tjedana, a kompanija je na Twitteru objavila demo s kojim je željela pokazati njegove mogućnosti i kako ćemo ga moći koristiti u svakodnevici.

U tom demu, Bard je odgovorio na pitanje korisnika o novim otkrićima teleskopa James Webb o kojima bi mogao reći svojem 9-godišnjem djetetu. Među nekoliko odgovora, Bard je napisao kako je ovaj teleskop prvi snimio fotografiju planeta izvan Sunčeva sustava. No kao što je poznato, prva fotografija takva planeta snimljena je još 2004. godine putem najvećeg optičkog teleskopa iz Čilea.

Ovo je upravo ono čega su se u Googleu bojali. Naime, nakon što je ChatGPT zadivio svijet, počelo se govoriti kako će upravo tako izgledati budućnost pretraživanja na internetu - umjesto linkova na kojima možemo pronaći odgovore na naša pitanja, tražilica, odnosno umjetna inteligencija dat će nam te odgovore direktno. Izvori iz Googlea tada su govorili kako u kompaniji ne žele požuriti s implementacijom AI u tražilicu jer bi u slučaju nekog netočnog odgovora njihova reputacija došla u pitanje.

  Novi Bing Microsoftova rukavica u lice Googleu: Predstavljena nova verzija Binga bazirana na umjetnoj inteligenciji

No kako su ChatGPT vidjeli kao veliku prijetnju, pogotovo što je Microsoft uložio veliki novac u OpenAI, odlučili su požuriti s predstavljanjem vlastitog AI chatbota i svakako ne mogu biti zadovoljni prvim rezultatima.

Ovo naglašava važnost rigoroznog procesa testiranja, s čime počinje ovaj tjedan u sklopu programa Trusted Tester, komentirali su iz Googlea situaciju s pogrešnim odgovorom. Kažu kako će kombinirati rezultate svog testiranja s feedbackom korisnika kako bi bili sigurni da Bard ispunjava visoke kriterije kvalitete i sigurnosti.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti