Utrka počinje danas, komentirao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella nakon što je predstavio novitete u njihovoj tražilici i pregledniku internetskih stranica, a koji su bazirani na umjetnoj inteligenciji. S obzirom na to da je Google samo dan ranije predstavio AI opcije za svoju tražilicu, jasno je na kakvu je utrku Nadella mislio. A da u toj utrci s Googleom Microsoft sada ima puno bolje šanse i da bi se karte na ovom tržištu mogle značajno promiješati smatra poznati analitičar Dan Ives iz Wedbusha. On smatra kako će Microsoftovi potezi - od ulaganja u OpenAI, kompanije koja stoji iza chatbota ChatGPT pa do implementacije umjetne inteligencije u svoju tražilicu i Edge, uvelike utjecati na konkurentnost tvrtke na ovom tržištu.

Umjetna inteligencija Bitka za umjetnu inteligenciju: Google predstavio konkurenta ChatGPT-u

Satya Nadella kaže kako će se, uvođenjem AI-a u tražilicu, promijeniti priroda online pretraživanja, kao i interakcije s drugim softverom. Uvođenjem tih noviteta Microsoftova tražilica Bing sada će odgovarati na upite korisnika s puno detaljnijim odgovorima, ne samo prikazujući poveznice na internetske stranice - slično kako smo to vidjeli i kod ChatGPT-a. Također, korisnici će moći razgovarati s chatbotom unutar Binga kako bi mu bolje objasnili svoje pitanje, a time i dobili točniji i detaljniji odgovor na svoju pretragu. Npr. korisnici mogu upitati Microsoftovu tražilicu da im pomogne u planiranju putovanja te da im čak i izračuna troškove - tražilica im onda ne bi prikazivala samo različite linkove, već bi im prikazala svoj prijedlog plana puta i konkretne troškove.

Iz Microsofta kažu kako će novi Bingov pretraživački engine biti dostupan odmah, s ograničenim brojem pretraga po korisniku. Za punu verziju bit će se potrebno prijaviti na listu čekanja, a milijunima korisnika trebala bi biti dostupna tijekom sljedećih tjedana. S obzirom na to da su nedavno uložiti veliki novac u OpenAI, jasno je kako su nove Microsoftove opcije u tražilici i browseru bazirane na sličnoj tehnologiji kao i ChatGPT, s tim da iz Nadelline tvrtke kažu kako će koristiti još napredniju verziju.

Što se opcija baziranih na AI za Edge tiče, predstavljene su dvije - chat i compose. S tim opcijama moći će sažeti web-stranica ili dokument koji se pregledava te postavljati pitanja o sadržaju na njima, odnosno druga opcija uključuje asistenta baziranog na umjetnoj inteligenciji koji će korisnicima pomoći u sastavljaju tekstova, od mailova do objava na društvenim mrežama.

Primjer izbacivanja osobe s fotografije Umjetna inteligencija brzo i jednostavno može izbrisati bivše partnere s fotografija i zamijeniti ih čim god želite

Ovu opciju korištenja umjetne inteligencije Microsoft naknadno planira predstaviti u svim preglednicima internetskih stranica. Za početak, ona će ipak biti rezervirana samo za Edge koji će imati i neke jedinstvene opcije koje neće biti dostupne na konkurentskim browserima.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju