Bitka za umjetnu inteligenciju: Google predstavio konkurenta ChatGPT-u

Kakve su konkretne mogućnosti Googleova chatbota trebali bi saznati tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2023. / 09:07

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Najavljeno - napravljeno! Nakon što su iz Googlea, potaknuti velikim uspjehom chatbota ChatGPT (i strahom kako takav alat može utjecati na njihovu tražilicu i cjelokupan poslovni model), najavili kako će uskoro predstaviti vlastiti chatbot baziran na umjetnoj inteligenciji, to su jučer i napravili. Izvršni direktor kompanije Sundar Pichai najavio je chatbot Bard koji je na početku otvoren samo za testiranje osobama iz Googleova kruga povjerenja, dok će javnosti biti dostupan tijekom sljedećih tjedana.

Google tražilica Uskoro bi pretraživanje putem Googlea moglo biti potpuno drukčije

Bard je, kao i ChatGPT, razvijen na Googleovom velikim jezičnom modelu LaMDA koji je treniran na golemoj količini podatak na temelju kojih daje odgovore na korisničke upite. Bard kombinira svjetsko znanje sa snagom, inteligencijom i kreativnošću velikih jezičnih modela. Povlači informacije s interneta kako bi dao svježe i visoko kvalitetne odgovore, najavio je Pichai Googleov chatbot.

Mogućnosti Barda, prema Googleu iznimno su velike te se ovaj chatbot može koristiti gotovo za sve - od planiranja zabave i darivanja za novorođenče, recepata baziranih na onome što imate u frižideru pa do usporedbe filmova nominiranih za Oscare.

Ekipa iz Googlea je prebacila resurse s nekih drugih projekata na razvoj Barda i umjetnu inteligenciju te će nastaviti s njegovim razvojem i poboljšanjem kako bi korisnicima pružao još bolje i kvalitetnije odgovore. Njihovi planovi vezani uz umjetnu inteligenciju ne odnose se samo na chatbot te je Pichai najavio kako uskoro možemo očekivati i alate i opcije bazirane na AI koji će biti integrirani unutar same tražilice, što će u potpunosti promijeniti način na koji pretražujemo internet. No takav način pretraživanja krije i brojne opasnosti.

Naime, kako je AI trenirana na podacima s interneta, jasno je kako se među tim informacijama mogu nalaziti i lažne vijesti, članci u s naglašenom pristranosti i predrasudama itd., na što upozoravaju brojni stručnjaci jer bi u tom slučaju umjetna inteligencija mogla bi dati pogrešne odgovore i biti zaslužna za širenje fake newsa.

Robot DJ Googleova umjetna inteligencija može producirati glazbu samo na temelju tekstualnog opisa

Zato je od velike važnost, naglasio je Pichai i jasno je kako će njegova kompanija ustrajati na tome, da se tehnologija razvija na odgovoran način kako bi korisnicima i dalje pružila samo točne podatke, lišene svake pristranosti i lažnih vijesti.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti