"Ovo je trenutak velike ranjivosti Googlea": Proglašena je uzbuna u kompaniji, ponovno su se aktivirali čak i njezini suosnivači

Tražilica je Googleov veliki izvor zarade, a kada bi guglanje izgubilo na važnosti, ova bi kompanija izgubila milijarde dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.01.2023. / 21:55

Brin i Page (Foto: Afp)

Larry Page i Sergey Brin u devedesetima su pokrenuli Google u jednoj garaži, a na krilima tražilice i zarade od oglašavanja, koju su kasnije iskoristili za razvoj brojnih drugih proizvoda bez kojih danas teško možemo zamisliti živote (Gmail, Android, Karte itd.) zaradili su velik novac. Suosnivači kompanije s vremenom su palicu upravljanja prepustili Sundaru Pichaiju te su se povukli iz svakodnevnog poslovanja Googlea, odnosno Alphabeta.

Tražilica Google Može li chatbot baziran na AI ugroziti Googleovu tražilicu i oglašivački biznis težak više od 200 milijardi dolara

No u posljednje vrijeme ponovno ih se može vidjeti u kompaniji te su održali nekoliko sastanaka s najvažnijim ljudima Googlea zbog velike prijetnje njihovoj tražilici. Kako i dalje najviše novca zarađuju upravo od pretraživanja, odnosno reklama koje se prikazuju uz rezultate pretraživanja, svaki proizvod koji bi ugrozio njihovu dominaciju među tražilicama mogao bi ugroziti i poslovanje same kompanije.

Nedavno se takav proizvod zaista i pojavio te je riječ o chatbotu ChatGPT. Za razliku od Googlea, koji na upite korisnika odgovara tako da im prikazuje poveznice na kojima se nalaze informacije o tom upitu, ChatGPT ne prikazuje poveznice, već daje konkretne odgovore. I ne samo to - može čak i kodirati, pisati pjesme i eseje, pa se već koristi i za varanje na ispitima.

Ovo je trenutak velike ranjivosti Googlea, objasnio je situaciju bivši direktor istraživanja Googlea D. Sivakumar.

Upravo zbog ovog chatbota Googleov CEO Pichai upalio je alarm u kompaniji, koja je u kratko vrijeme promijenila prioritete. Sada su fokus stavili na razvoj umjetne inteligencije te do kraja godine namjeravaju predstaviti čak 20 projekata baziranih na AI-ju. Kako bi u tome uspjeli, na te su projekte prebačeni i brojni zaposlenici različitih odjela koji su dosad radili na nekim drugim projektima. Također, i Google ove godine namjerava predstaviti vlastitu verziju tražilice koja će imati dodatne mogućnosti bazirane na umjetnoj inteligenciji.

Slika nije dostupna Popularni AI alat koji je sve oduševio sada je zainteresirao i hakersko podzemlje

Neke od prvih novih AI proizvoda koje kompanija razvija trebala bi predstaviti već u svibnju na konferenciji I/O. Kako su doznali novinari, ti će proizvodi biti namijenjeni i developerima i korisnicima te spominju alate koji će omogućiti jednostavniji razvoj aplikacija za Androide, alat za stvaranje wallpapera za telefone Pixel itd.

ChatGPT neka je vrsta poziva za buđenje Googleu jer je svima u toj kompaniji sada jasno da više nisu nedodirljivi kada je u pitanju tržište tražilica te da njihovo istraživanje i razvoj novih proizvoda mora ići u smjeru umjetne inteligencije.

Izvor: Android Authority

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti