Popularni AI alat koji je sve oduševio sada je zainteresirao i hakersko podzemlje

Analiza hakerskih foruma pokazala je kako je chatbot ChatGPT postao zanimljiv i kibernetičkim kriminalcima koji ga žele iskoristiti u svojim malicioznim operacijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.01.2023. / 11:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako smo vidjeli u proteklih nekoliko mjeseci, mogućnosti i potencijal chatbota ChatGPT, o kojem smo već više puta pisali, iznimno su velike. Ovaj chatbot pokazao se toliko sposobnim da na mreži možemo pročitati kako bi mogao zamijeniti i Googleovu tražilicu i dati nam još bolje odgovore na naše internetske upite, ali mogao bi pomoći programerima u pisanju koda te učenicima i studentima u pisanju eseja i zadataka za školu i fakultet.

No koliko god on bio sjajan alat, u pogrešnim rukama mogao bi izazvati neželjene i opasne posljedice. Pritom ne mislimo samo na probleme koje su počeli imati profesori u školama i na fakultetima jer su neki učenici i studenti iskoristili ChatGPT ne za pomoć, već za varanje jer im je AI napisao cijele eseje.

Škola “Lijek je često gori od bolesti”: Učitelj objasnio negativan utjecaj tehnologije na obrazovanje

Naime, ovaj chatbot privukao je i pažnju hakera i kriminalaca koji imaju svoje planove za načine na koje bi ih mogli iskoristiti. Kako upozoravaju stručnjaci za kibernetičku sigurnost iz Check Pointa, hakersko podzemlje već eksperimentira s načinima na koji bi se ChatGPT mogao iskoristiti u kibernetičkim napadima i kao podrška malicioznim operacijama.

Sergey Shykevich iz spomenute tvrtke za ZDnet objasnio je kako bi, zahvaljujući ChatGPT-ju, kibernetički kriminalci čije je tehničko znanje skromno ili čak nepostojeće mogli razviti maliciozne alate ili bi im ovaj alat mogao pomoći u jednostavnijem vođenju svakodnevnih sofisticiranih hakerskih operacija.

Treba naglasiti da je, prema pravilima korištenja ChatGPT-ja, takvo nešto zabranjeno, kao što je zabranjeno i npr. njegovo korištenje za stvaranje spama, no kako je pokazala analiza aktivnosti na nekoliko većih underground hakerskih foruma, čini se kako kibernetički kriminalci već iskorištavaju ovaj chatbot za stvaranje malicioznih alata.

Među inim, spominje se i slučaj u kojem je ChatGPT pomogao kriminalcima u razvoju alata za enkripciju i dekripciju datoteka i koji bi se, uz određene dorade, mogao iskoristiti za ransomware. Također, na ZDnetu spominju i kako je na jednom hakerskom forumu objašnjeno kako bi se chatbot mogao iskoristiti i za stvaranje alata koji bi na dark webu kupovao i prodavao različite podatke - od ukradenih osobnih podataka i informacija o bankovnim karticama do malwarea i slično.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija promijenit će način na koji koristimo Windowse

ChatGPT bi se, dakle, potencijalno zaista mogao iskoristiti u malicioznim operacijama, a je li se to već dogodilo, odnosno je li neka takva operacija aktivna ili nije, iznimno je teško saznati, rekao je Sykevich. Ono što je sigurno jest da je hakerima i kriminalcima ovaj alat iznimno zanimljiv i da će ga sigurno u budućnosti pokušati iskoristiti za neke napade ili hakerske operacije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti