Umjetna inteligencija promijenit će način na koji koristimo Windowse

AI će promijeniti način pretraživanja u Edgeu, ali i način na koji koristimo Microsoftov operativni sustav za računala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.01.2023. / 14:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Potencijal umjetne inteligencije je nevjerojatan, a koliki je razvoj postignut na ovom polju najbolje možemo vidjeti na nedavnom primjeru chatbota ChatGPT koji bi mogao postati prijetnja nezamjenjivom Googleu. AI će sve više postajati dio naše svakodnevice, uključujući i unutar popularnih alata i servisa koje koristimo.

  Umjetna inteligencija, ilustracija Može li Bing ugroziti Google? Microsoft ima velike planove na tržištu tražilica

Nakon što se ovaj tjedan mrežom proširio glas kako će Microsoft implementirati umjetnu inteligenciju OpenAI-a u svoj preglednik internetskih stranica Edge, sada smo saznali neke planove ove kompanije oko Windowsa. A oni također uključuju umjetnu inteligenciju.

Naime, kako je tijekom AMD-ove konferencije za medije na sajmu potrošačke elektronike CES rekao prvi čovjek u Microsoftu zadužen za njihov operativni sustav za računala Panos Panay, umjetna inteligencija bi doslovno trebala promijeniti sve što radite na Windowsima. Kako prenose na The Vergeu, Panay je to rekao u kontekstu novih AMD-ovih mobilnih procesora (Ryzen 7000) koji dolaze s posebnim AI engineom i, prema tvrdnjama iz te tvrtke, brži je za dvadesetak posto od onog u MacBooku Pro s M1 Pro čipom.

Panay nije detaljno objasnio na koji će to način AI promijeniti iskustvo korištenja Windowsa, no ipak je dao neke primjene. Npr. prilikom razgovora putem web kamere, automatski bi se mogla zamutiti pozadina, prepoznati kontakt s očima i uokviriti prozor osobe koja govori tijekom konferencijskog poziva, kako bi se jasno moglo prepoznati trenutačnog govornika.

  Varanje na ispitu Jedan program mogao bi izazvati kaos: Sveučilišni profesor upozorava na poplavu varanja na fakultetima i u školama

Iako ovo nisu neke spektakularne opcije, na The Vergeu kažu kako pokazuju Microsoftove veće planove na tržištu te kako će tijekom vremena sve veći naglasak u svojim proizvodima staviti na umjetnu inteligenciju koja bi trebala poboljšati naše iskustvo korištenja tih proizvoda.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti