Može li Bing ugroziti Google? Microsoft ima velike planove na tržištu tražilica

Iako Google ima potpunu dominaciju na tržištu tražilica, Microsoftovi planovi mogli bi ih itekako zabrinuti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.01.2023. / 09:26

Umjetna inteligencija, ilustracija
Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Posljednjih nekoliko mjeseci popularna tema u tehnološkoj industriji, ali i šire jest chatbot ChatGPT, koji je svojim sposobnostima zadivio korisnike, a čini se da je uplašio ekipu u Googleu, koja ga smatra potencijalno opasnim konkurentom njihovoj tražilici. Isto smatraju i u Microsoftu te, kako su jučer prenijeli tehnološki mediji, namjeravaju lansirati verziju svoje tražilice Bing koja će koristiti umjetnu inteligenciju OpenAI-a, na kojoj je baziran i spomenuti chatbot.

Varanje na ispitu Jedan program mogao bi izazvati kaos: Sveučilišni profesor upozorava na poplavu varanja na fakultetima i u školama

Informacija o umjetnoj inteligenciji OpenAI-a u Bingu ne bi trebala biti iznenađenje za sve malo upućenije u ovu industriju. Naime, Microsoft je još 2019. godine investirao milijardu dolara u OpenAI te su ove kompanije dogovorile višegodišnje partnerstvo za razvoj AI tehnologija za superračunala na Microsoftovu Azureu.

Također, Iz Microsofta su još prošle godine na svojem blogu napisali kako namjeravaju integrirati OpenAI-ev softver za generiranje slika DALL-E 2 u svoju tražilicu Bing. Podsjetimo, DALL-E 2 samo na temelju tekstualnih uputa korisnika kreira vlastite slike, a rezultati ponekad mogu biti prilično zadivljujući.

Predstavljanje verzije Binga koja će iskoristiti umjetnu inteligenciju OpenAI-a možemo očekivati već krajem ožujka, no treba naglasiti kako još ni iz Microsofta ni iz OpenAI-a nisu komentirali ove informacije, tako da službeno još ništa nije potvrđeno.

Chatbot, ilustracija U pogon pušten AI chatbot koji bi mogao revolucionarizirati internet, no stručnjake brinu njegove tajne

Takva verzija Microsoftove tražilice sigurno bi predstavljala veliki izazov Googleu te će biti zanimljivo vidjeti kako će ova kompanija reagirati jer su ranije komentirali kako neće žuriti s implementacijom umjetne inteligencije slične ChatGPT-ju u svoju tražilicu.

Izvor: The Economic Times


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti