Samo jedna fotografija na Googleu pokazuje opasnost od manipulacije AI sadržaja

S obzirom na to da je takve fotografije gotovo nemoguće razlikovati od pravih fotografija, pitanje je kako vjerovati vijestima i fotografijama u budućnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2023. / 10:34

Guglanje (Foto: Afp)

Tijekom posljednjih 25 godina u potpunosti smo postali ovisni o Googleu, odnosno svemogućoj tražilici koja ima odgovore na gotovo sva pitanja koja nas zanimaju. Navikli smo da se najvažniji rezultati prikazuju pri vrhu tražilice, a često niti ne razmišljamo jesu li ti rezultati pravi ili je riječ o nekim lažnim vijestima te ih ponekad, čim ih vidimo pri vrhu, uzimamo kao relevantnu informaciju.

Fotoaparat Umjetna inteligencija fotografima daje "prekrasne nove mogućnosti" i pomaže im brzo ostvariti njihove vizije

To može biti prilično opasno, a ta je opasnost još veća s umjetnom inteligencijom i nevjerojatnom količinom AI generiranog sadržaja. Takav je sadržaj teško, gotovo nemoguće razlikovati od stvarnog sadržaja, što donosi brojne opasnosti jer postoji mogućnost da više nećemo znati što je istina, a što ne.

Jedan od primjera za to jest i jedna od najpoznatijih fotografija prošlog stoljeća snimljena na kineskom trgu Tiananmen koju je snimio fotograf Jeff Widener. Riječ je o fotografiji osobe koja je stala ispred tenkova, a za mnoge je simbol otpora i hrabrosti. Fotografija je poznata kao “tank man”. Osobe koje su nedavno htjele saznati informacije o događajima s kraja osamdesetih te su na Googleu htjeli pogledati tu legendarnu fotografiju, kao jedan od rezultata na vrhu pretraživanja slika nisu dobili stvarnu fotografiju koju je snimio Widener, već lažnu fotografiju koju je generirala umjetna inteligencija, a izgleda potpuno stvarno.

Oni koji nisu upućeni u tematiku sigurno ne bi pomislili kako je riječ o nepostojećoj fotografiji i upravo to pokazuje na opasnosti AI generiranih fotografija. Izgledaju toliko stvarno da u budućnosti, ako se one budu prikazivale uz prave rezultate pretraživanja fotografija, nitko neće moći prepoznati kako je riječ o lažnim slikama. U ovom je slučaju lako zaključiti kako je riječ o lažnoj fotografiji jer je riječ o globalno poznatom događaju i fotografiji te osoba snima selfie u vrijeme prije pametnih telefona, no to će biti puno teže zaključiti kada je riječ o nekim manje poznatim događajima i fotografijama.

Nije poznato koliko dugo vremena je ta fotografija bila na vrhu pretrage na Googleu, no kada je ekipa iz ove kompanije upozorena na AI generiranu fotografiju koja se pokazuje kao rezultat pretraživanja za sliku “tank man”, ona je brzo uklonjena. Fotografija se prvi put pojavila na mreži prije više od pola godine i to na subredditu posvećenom sadržaju koji je stvorila umjetna inteligencija. Konkretno, napravljena je s alatom Mid Journey i njen autor je od početka bio transparentan kako je riječ o AI fotografiji pa je pitanje kako je ona završila među top rezultatima na tražilici.

SynthID Google isprobava digitalno rješenje za borbu protiv AI manipulacije

Fotografiju Kineza ispred tenka koji snima selfie pogledajte ovdje.

Ovo je samo jedan primjer kako se s AI fotografijama može manipulirati s rezultatima pretraživanja sadržaja na mreži, na što mnogi upozoravaju uoči nadolazećih američkih izbora, a nije teško zaključiti kako bi AI mogla imati određenu ulogu i tijekom izbora u Hrvatskoj sljedeće godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti