Umjetna inteligencija fotografima daje "prekrasne nove mogućnosti" i pomaže im brzo ostvariti njihove vizije

Umjetna inteligencija, njezino korištenje u umjetnosti i bojazan da će prevladati bile su teme razgovora u subotu na festivalu Vrisak u Rijeci, potaknutog knjigom riječkoga fotografa Filipa Koludrovića "I have never been to America".

Hina | 17.09.2023. / 08:49

Fotoaparat (Foto: Getty Images)

Kako je naveo moderator Ivan Šarar, to je putopisna fotomonografija o Americi, koja nije ni putopis niti je fotografska jer u njoj nema nijedne stvarne fotografije, nego su one proizvod umjetne inteligencije (UI).

Na međunarodnoj sceni prepoznati modni fotograf Filip Koludrović stvorio je monografiju velikog formata na tristotinjak stranica zadajući precizne upute umjetnoj inteligenciji da stvori ilustracije koje će figurirati kao fotografije putopisa. Knjigu je izdao sam u 300 primjeraka.

Zabrinutost Gotovo polovica Hrvata zabrinuta je za nestanak poslova zbog umjetne inteligencije

U razgovoru su uz Koludrovića, sudjelovali i kustosica Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba te redatelj dokumentarnih filmova Igor Bezinović.

Autor knjige zatečen rezultatima

Filip Koludrović rekao je da je iskušavao mogućnosti tehnologije UI-a pri stvaranju umjetnih fotografija te ostao zatečen rezultatima.

Sve što sam učio i znao rasprsnulo se kad sam dobio rezultate prvih upita UI-a, naveo je. Privučen sasvim neočekivanim slikama koje su se stvarale temeljem njegovih upita, privukla ga je ideja da stvori imaginarni putopis. Odabrao je Ameriku, kao zemlju u kojoj nikad nije bio, a čini mu se da je dobro upoznat s brojnim njezinim aspektima, zahvaljujući medijima i internetu.

Knjiga se sastoji od pet poglavlja, od zamišljenog putovanja brodom od Rijeke do SAD-a, samog putopisa, ujedno prikaza idealnog života prosječnog Amerikanca, do posljednjih dijelova, sa slikama niza izopačenosti, ovisnosti, kriminala, serijskih ubojica i pogreba. Na kraju knjige je indeks s otprilike 180 riječi, kojima se Koludrović koristio pri upitima za stvaranje slika. Te su riječi stvorile cijelu knjigu, rekao je.

UI je prekrasna mogućnost jer može autoru pomoći ostvariti njegove vizije

Zabrana umjetne inteligencije, ilustracija "AI ne bi trebao pisati osmrtnice": Nakon što je preminuo košarkaš, objavljen članak da je postao - beskoristan

Koludrović je istaknuo da je za njega UI prekrasna mogućnost jer može autoru pomoći ostvariti njegove vizije u iznimno kratkom vremenu. Klasični slikari dugo su razmišljali o svojim slikama i stvarali ih. Kad je došla fotografija, mislilo se da će uništiti slikarstvo svojom brzinom, a sad dolaze ponovno nove mogućnosti, istaknuo je.

Bezinović je naveo da smatra da fotografija ne umire, nego da je jača nego ikada. Za njega je vrijednost fotografije u tome što autor njome želi poručiti gledatelju, bilo to privatna fotografija na društvenim mrežama ili rad izložen u velikoj galeriji. Bezinović je ocijenio da je ta knjiga zanimljiv konceptualni rad, ali da je, govoreći filmskim rječnikom, više animirani ili igrani nego dokumentarni film.

Leila Topić ustvrdila je da nije problem UI što posuđuje tuđa djela i njihove dijelove. Sve što se stvara nastaje na podlozi dotadašnjih djela. Dobra umjetnost nastaje posezanjem za tradicijom, ali dodavanjem novoga, a to omogućuje novo čitanje, istaknula je. Vjerujem u sukreaciju s umjetnom inteligencijom i da možemo učiti od nje, ali tu je bitna i regulacija kako bi se znalo da je nešto stvoreno uz pomoć UI-a, zaključila je.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti