"AI ne bi trebao pisati osmrtnice": Nakon što je preminuo košarkaš, objavljen članak da je postao - beskoristan

Brandon Hunter preminuo je ovaj tjedan u 42. godini, a na MSN-u je osvanuo sramotan članak o njegovoj smrti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2023. / 09:21

Zabrana umjetne inteligencije, ilustracija
Zabrana umjetne inteligencije, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dio medija već je u svom svakodnevnom radu počeo koristiti umjetnu inteligenciju. U nekim slučajevima AI im pomaže u istraživanju, nekad pomaže u pisanju i ispravlja tekstove, dok su neki mediji dali umjetnoj inteligenciji slobodu da sama piše članke koje urednici naknadno trebaju pregledati prije objave.

Umjetna inteligencija "To su neke od najgorih priča koje smo vidjeli": Sadržaj koji je napisao AI preplavio je internet

No za neke je članke jasno kako ih nitko nije pregledao prije nego što su pušteni u javnost, kao što je to nedavno bio slučaj s Microsoftovim turističkim vodičem Ottawe u kojem je, kao jedno od mjesta koje bi turisti trebali posjetiti uvrštena i - banka hrane. Tada su mediji podsjetili kako je Microsoft još 2020. najavio otkaze za svoje novinare MSN-a i Microsoft Newsa koje su zamijenili s umjetnom inteligencijom.

Ipak, za propust u turističkom vodiču naknadno su komentirali da nije riječ o grešci umjetne inteligencije poput ChatGPT-a ili chatbota Bing, već da je članak nastao korištenjem kombinacije algoritamskih tehnika koji je prošao kroz recenziju osobe zadužene za to, no ta je osoba, očito, loše obavila svoj posao i čini se kako nije ni pročitala članak prije objave.

Ovaj tjedan zabilježen je još veći skandal s objavom priče na MSN-u o preminulom bivšem igraču NBA lige Brandonu Hunteru u čijem naslovu stoji da je postao - beskoristan. Takav je naslov šokirao mnoge koji su na društvenim mrežama zaključili kako je ovo još jedan primjer što se može dogoditi ako novinare zamijenite s umjetnom inteligencijom.

AI ne bi trebao pisati osmrtnice, samo je jedan od komentara na taj naslov i cijelu vijest po čijem je sadržaju jasno kako je nije napisao čovjek, niti je netko pregledao članak prije objave. Članak je izbrisan s mreže, a treba naglasiti kako nije poznato je li tekst zaista napisao AI ili je opet riječ o nekakvim algoritamskim tehnikama jer iz Microsofta za Business Insider na upit o umjetnoj inteligenciji kao autoru tog teksta nisu dali ni potvrdan ni negativan odgovor. Samo su odgovorili da je članak uklonjen.

Dio korisnika platforme X u svojim komentarima smatra kako je u ovom slučaju možda riječ o botovima koji uzimaju vijesti iz određenih izvora i onda ih preoblikuju i mijenjaju kako bi se izbjegle optužbe za plagiranje. No kakva god da je tehnologija u pitanju, takve se stvari nikada ne bi smjele događati. Platite svoje novinare, MSN, poručili su korisnici platforme X.

Otkaz Može li Googleov alat zamijeniti novinare?

Brandon Hunter igrao je za Boston Celticse i Orlando Magic početkom ovog stoljeća, a prije nego što je postao sportski agent, proveo je neko vrijeme i u europskim košarkaškim dvoranama. Preminuo je u 42. godini tijekom seanse vruće joge, a uzrok njegove smrti još nije poznat.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti