Pogledajte slavljenički Google Doodle: Najpoznatija tražilica na svijetu navršila je 25 godina

Kompaniju su 1998. godine osnovali Sergey Brin i Larry Page s ciljem indeksiranja i organizacije internetskih stranica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.09.2023. / 09:07

Nećemo pretjerati ako kažemo kako je tijekom posljednjih 25 godina Google postao nezamisliv dio naših života. Gotovo da i ne prođe dan da ne potražimo pomoć te tražilice, a mlađim je generacijama nejasno kako su ljudi prije dolazili do informacija. Tada je bilo potrebno provesti sate i sate po knjižnicama, pisati bilješke i onda ih pamtiti, no danas sve to obavlja tražilica koja nam se nalazi doslovno u džepu.

NotebookLM Malo drukčija umjetna inteligencija: Googleov novi AI alat razlikuje se od ChatGPT-a i Barda

Na današnji dan ta tražilica slavi svoj jubilarni 25 rođendan, a priča o Googleu i počecima tražilice iz garaže svima je dobro poznata. Za nju su zaslužni Larry Page i Sergey Brin, dva studenta sa Stanforda čiji je cilj bio napraviti internetsku tražilicu na kojoj će se organizirati i rangirati internetske stranice. Pokrenuta je kao BackRub, naknadno je preimenovana u Google, a ostalo je, kako se to često kaže, povijest. Potencijal tražilice među prvima je prepoznao jedan od osnivača Sun Microsystemsa Andy Bechtolsheim, koji je u nju uložio 100 tisuća dolara, a samo godinu poslije, 1999., Google je primio prvu veliku investiciju od 25 milijuna dolara od Sequoia Capitala.

Popularnost, ali i vrijednost Googlea s godinama je rasla, kao i bogatstvo njezinih osnivača, koji su postali jedni od najbogatijih osoba na Zemlji. Na krilima uspjeha tražilice, ali i zarade od pretraživanja, kompanija je pokrenula brojne druge projekte i servise koje također danas svakodnevno koristimo.

Među inim, 2000. su lansirali oglašivačku platformu AdWords, koja je postala najvažniji i najprofitabilniji dio njihova biznisa, a četiri godine poslije najavili su Gmail, o čijoj je popularnosti nepotrebno i govoriti. Tijekom godina preuzeli su i YouTube, kupili su i startup iz kojeg su razvili mobilni operativni sustav Android, razvili su servise poput karata, predstavili su vlastite telefone te počeli s razvojem autonomne tehnologije. Googleovi automobili, odnosno vozila kompanije Waymo, koja je dio istog konglomerata u koji spada i Google (Alphabet), već neko vrijeme prevoze putnike u svojim taksijima bez vozača.

Mobilni telefon na odmoru, ilustracija Spakirajte torbe i iskoristite nove opcije na Googleu kako biste pronašli najjeftinije letove

Kao i ostale tehnološke kompanije, i Google ulaže velike resurse u umjetnu inteligenciju te je već predstavio svoj AI chatbot Bard, a s razvojem tog i ostalih AI alata koji bi nam trebali pomoći u svakodnevici nastavit će i dalje.

Kako bi proslavili svoj rođendan predstavili su i poseban Google Doodle u kojem su dva slova o zamijenili brojkama 25, a ako u Googleovu tražilicu ili prevoditelj upišete "happy birthday", na ekranu će vam se pojaviti virtualni konfeti.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti