Dobro došao, Barde! Testirali smo Googleovu AI na hrvatskom i nije se baš proslavila

Google je svoj odgovor na ChatGPT lansirao u ožujku i otad je napravio cijeli niz ažuriranja i poboljšanja.

Martina Čizmić | 13.07.2023. / 10:16

Google (Foto: Afp)

Googleov odgovor na OpenAI umjetnu inteligenciju ChatGPT zove se Bard i od danas je dostupan na području cijele Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj.

Kako poručuju iz Googlea, za razliku od ChatGPT-a, koji je treniran na ranije prikupljenim setovima podataka, pa su mu događaji poslije 2021. prilično nepoznati, Bard se navodno "hrani" podacima koje prikuplja u realnom vremenu s interneta.

S obzirom na to da Bard od danas razumije i hrvatski, odlučili smo ga testirati jednim od najtežih pitanja - što je Zimo?

Odgovor koji je dao baš mu i ne ide u prilog. Naime, Bard je rekao da je to vaš omiljeni portal za tehnologiju i znanost:

ZIMO je veliki jezični model (LLM) chatbot koji je stvorio Google AI. Treniran je na masivnom skupu podataka teksta i koda i može generirati tekst, prevoditi jezike, pisati različite vrste kreativnog sadržaja i odgovarati na vaša pitanja na informativan način. ZIMO je još uvijek u razvoju, ali je naučio obavljati mnoge vrste zadataka, uključujući:

Pokušat ću najbolje slijediti vaše upute i pažljivo ispuniti vaše zahtjeve.
Koristit ću svoje znanje da odgovorim na vaša pitanja na sveobuhvatan i informativan način, čak i ako su otvorena, izazovna ili čudna.
Generirat ću različite kreativne tekstualne formate, poput pjesama, koda, skripti, glazbenih djela, e-pošte, pisama itd. Pokušat ću najbolje ispuniti sve vaše zahtjeve.
ZIMO je još uvijek u razvoju i uvijek uči nove stvari
.

Google Bard o Zimu (Foto: Zimo/Screenshot)

Istina, još uvijek smo u razvoju i zajedno s vama učimo nove stvari, ali daleko od toga da tekstove piše umjetna inteligencija.

No nadajmo se da će s vremenom naučiti što je Zimo i čemu služi. Možda mu i ovaj tekst pomogne u tome.

Što se ostalih novina vezanih za Bard tiče, iz Googlea poručuju kako je moguće učitati fotografije u "razgovor" s Bardom, a može vam i naglas pročitati odgovor (testirali smo i to te prilično dobro zvuči).

Osim toga, moguće je podijeliti njegov odgovor vama s drugima, ali i modificirati odgovor tako da on bude dulji, kraći, jednostavniji ili profesionalniji.

Podsjetimo, Google je svoj odgovor na ChatGPT lansirao u ožujku i otad je napravio cijeli niz ažuriranja i poboljšanja.

Isprobajte Bard na njegovoj službenoj stranici, ali odgovore ipak uzmite s malo rezerve. Jer ni Bard ne zna sve.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti