Malo drukčija umjetna inteligencija: Googleov novi AI alat razlikuje se od ChatGPT-a i Barda

NotebookLM još je u testnoj fazi, a postoji jedna velika razlika između ovog alata i ChatGPT-a i Barda.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.08.2023. / 11:20

NotebookLM (Foto: Google)

Nedugo nakon što je OpenAI predstavio ChatGPT, Google je odgovorio predstavljanjem svog chatbota baziranog na umjetnoj inteligenciji Bard. Iako je to Googleov najpoznatiji AI proizvod, naravno da nije jedini. Jedan koji nije toliko poznat i trenutačno je dostupan samo ograničenom broju korisnika jest NotebookLM, prvotno predstavljen kao Project Tailwind.

Google asistent Google priprema nabrijanu verziju asistenta koji će koristiti generativnu umjetnu inteligenciju

Za razliku od klasičnih chatbotova, NotebookLM zanimljiv je jer je riječ o AI alatu koji je treniran samo na privatnim podacima samih korisnika, kao neka vrsta osobnog AI asistenta.

Za početak ovaj je alat namijenjen korištenju samo u Google Docsima, dok će naknadno Google dodati i druge formate koji će se moći koristiti s njim. Korisnici prvo trebaju odabrati vlastite dokumente na kojima žele koristiti AI - bilo da je riječ o npr. bilješkama s predavanja, nekim vlastitim natuknicama i tekstovima i slično. NotebookLM može učiti na tim podacima, a korisnici mu mogu postavljati pitanja na temelju tog sadržaja, odnosno AI čak može stvarati novi sadržaj baziran na tome što je naučila.

Googleova umjetna inteligencija tako jednostavno i brzo može napisati sažetak nekog dugog predavanja, studenti i učenici mogu od njega zatražiti sažetak određenog povijesnog razdoblja o kojem su učili i o kojem su radili bilješke, mogu od njega zatražiti da na temelju nekog dokumenta napravi mali rječnik pojmova s objašnjenjima i slično.

Iako i drugi AI chatbotovi imaju slične mogućnost, Googleov NotebookLM specifičan je upravo po tome što je baziran na podacima samih korisnika, tj. ne daje općenite odgovore na temelju brojnih drugih vanjskih podataka kao Bard ili ChatGPT, već samo odgovore na temelju dokumenata samih korisnika.

Google Dobro došao, Barde! Testirali smo Googleovu AI na hrvatskom i nije se baš proslavila

Iz Googlea naglašavaju kako je, zbog činjenice da je alat treniran na korisničkim podacima, u slučaju da su ti podaci netočni, onda će i AI s njima podijeliti takve, netočne informacije. Također, niti ovaj AI nije imun na tzv. haluciniranje, odnosno izmišljanje podataka. S obzirom na to da Google trenira ovaj chatbot na privatnim podacima korisnika, postavlja se pitanje zaštite privatnosti tih podataka, no iz te kompanije uvjeravaju kako oni nisu nikome dostupni te kako se ti podaci ne koriste za treniranje novih AI modela.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti