Google radi na alatu koji bi u nekim aspektima mogao zamijeniti liječnike

Googleova medicinska umjetna inteligencija još uvijek ima nekih poteškoća, no testiranja su pokazala da ima i veliki potencijal.

Martina Čizmić | 10.07.2023. / 08:28

Medicinski robot, ilustrcija
Medicinski robot, ilustrcija (Foto: Getty Images)

Godinama su ljudi koristili Google kao "doktora" kojeg mogu upitati i najneugodnija pitanja koja se ne usude postaviti liječnicima. Ili za pitanja koja su zaboravili postaviti liječnicima. Ili pak kao provjeru, trebaju li uopće ići liječniku.

I isto tako godinama, liječnici su kolutali očima kad god bi im neki od pacijenata rekao - pročitao sam na internetu. No, to bi se moglo promijeniti.

Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 2 Robot na Rebru do sada obavio više od 400 operacija raka prostate

Otkako je Google predstavio svoju verziju umjetne inteligencije, Bard, potiho rade i na alatu pogonjenom umjetnom inteligencijom koji bi bio specijaliziran upravo za medicinu. I tako je rođen Google Med-PaLM 2, alat pogonjen umjetnom inteligencijom koji odgovara na medicinska pitanja.

Prema pisanju The Wall Street Journala, ovaj je alat na testiranju u poznatoj klinici Mayo još od travnja i pokazuje veoma dobre rezultate. Prema internom e-mailu, u Googleu vjeruju kako bi njihov AI alat mogao biti od pomoći u zemljama u kojima je teško doći do liječnika.

Naime, baš kao što liječnici tijekom radnog vijeka, čitaju stručnu literaturu ne bi li proširili svoje znanje, tako je i Med-PaLM 2 "učio" kroz niz odabranih demonstracija koje su odradili medicinski stručnjaci i liječnici. Upravo zbog toga u Googleu misle da će njihov AI alat biti uspješniji u medicini od ostalih, generaliziranih alata poput Barda, Binga ili ChatGPT-a.

Umjetna inteligencija AI ima velik potencijal u zdravstvu, ali donosi i velike rizike

Iako Med-PaLM 2 još uvijek ima poteškoća s točnošću u davanju odgovora, na svim ostalim poručima kao što je shvaćanje, razumijevanje i davanje odgovora na temelju konsenzusa, bio je rame uz rame s liječnicima.

No, iako pokazuje potencijal i mogao bi u budućnosti igrati značajnu ulogu u svakodnevnom radu liječnika, Med-PaLM 2 još uvijek nije spreman za širu primjenu. Potrebno je još raditi na njegovim sposobnostima, ali i prihvaćanju ideje da umjesto liječnika (ili uz liječnikov blagoslov), dijagnoze i upute za liječenje daje - stroj.

U Googleu su uvjereni da će medicinski AI alati biti pozitivna promjena u medicini te da će olakšati donošenje dijagnoza i odluka o liječenju. Samo je pitanje - tko će preuzeti odgovornost ako pogriješe?

Izvor: WSJ

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti