AI ima velik potencijal u zdravstvu, ali donosi i velike rizike

Umjetna inteligencija (AI) već sada bolje od čovjeka odabire organe donora za transplantaciju te bolje odgovara na neka pitanja o zdravlju pacijenata, ali ona donosi i rizike te "ozbiljne pogreške", upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Hina | 17.05.2023. / 13:13

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sa sjedištem u Ženevi pozdravlja golemi potencijal umjetne inteligencije, koja može biti jako korisna, no upozorava da uvođenje postupaka liječenja AI-a u zdravstveni sustav nosi opasnost od "potpuno pogrešne" informacije.

Robot doktor AI u zdravstvu: U hrvatskim bolnicama već se koristi umjetna inteligencija

Nužno je procijeniti opasnosti korištenja alata LLMs (generated large language model tools), kao što je ChatGPT, jer oni mogu voditi do teških pogrešaka u zdravstvu i potkopati povjerenje u AI, priopćio je WHO.

UN-ova agencija za zdravlje oglasila se u vrijeme kada primjene umjetne inteligencije strelovitom brzinom stječu popularnost. Zabrinutost proistječe iz toga što se redovite norme opreza ne primjenjuju na LLMs.

Predlagači korištenja AI-a vjeruju da će se liječnici ubrzo koristiti sustavom AI chat da brže odgovore na pitanja pacijenata o njihovu zdravlju, a koristit će se AI-em i u dijagnostici.

Međutim, dva chatbota, Microsofta te Googlea, pokazala su da njihovi odgovori nisu potpuno pouzdani kad je riječ o činjenicama, a WHO je zabrinut baš zato što se ti odgovori čine pouzdanima.

LLMs proizvodi odgovore koji se mogu činiti autoritativnima i vjerodostojnima krajnjem korisniku. Međutim, ti odgovori mogu biti potpuno netočni ili sadržati ozbiljne pogreške, posebno kad je riječ o odgovorima povezanima sa zdravljem, upozorava WHO.

AI i odvjetnik Sve više pravnika koristi AI chatbotove: Umjetna inteligencija nije zamijenila odvjetnike, već im je olakšala posao

Te informacije mogu dovesti u zabludu i proizvesti informaciju koja će se činiti jako vjerodostojnom, a koju javnost ne može razlučiti od pouzdane.

WHO stoga predlaže da se prije primjene AI-a u zdravstvu struka pozabavi tim pitanjima te da izmjeri korist i štete prije nego što odobri njezino opsežno korištenje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti