Sve više pravnika koristi AI chatbotove: Umjetna inteligencija nije zamijenila odvjetnike, već im je olakšala posao

“Odvjetnikov mozak je u stvari golema baza podataka različitih slučajeva i presedana. To je nešto što računala mogu raditi puno učinkovitije u odnosu na ljude”.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.05.2023. / 09:28

AI i odvjetnik (Foto: Getty Images)

Početkom godine internetom je odjeknula vijest o prvom AI odvjetniku, odnosno chatbotu koji je u jednom slučaju trebao braniti svog klijenta. Točnije, putem aplikacije na pametnom telefonu trebao mu je savjetovati kako će se braniti i što će govoriti pred sudom. Na kraju je kompanija koja je razvila program odustala od svoje namjere jer je u nekim saveznim državama u SAD-u neovlašteno pružanje odvjetničkih usluga kažnjivo.

Sudnica Suđenje kakvo nije održano nikada u povijesti: Optuženik će dobiti jedinstvenog odvjetnika

No to ne znači da odvjetnici, kao i zaposlenici u brojnim drugim djelatnostima ne koriste umjetnu inteligenciju i alate poput ChatGPT-a u svom svakodnevnom radu. Kako su objavili na The Wall Street Journalu, sve više odvjetničkih društava eksperimentira s chatbotovima baziranim na umjetnoj inteligenciji te se njihova uloga pokazala prilično korisnom. AI tako obavlja posao koji bi odvjetničke kompanije obično dale pripravnicima ili mladim odvjetnicima te u nekoliko sekundi obavi posao za koji su inače potrebni sati posla.

Npr. umjetna inteligencija može pisati cijele dokumente ili pomoći u pisanju dokumenata, može istraživati stvari vezane uz slučaj te u kratko vrijeme pročitati tisuće stranica raznih spisa i ugovora.

ChatGPT-4, posljednja verzija velikog jezičnog modela koji je razvila kompanija OpenAI, ima kapacitet u potpunosti promijeniti način rada u pravnoj branši, komentirao je za za WSJ professor John Villasenor sa Sveučilišta u Los Angelesu. U tom slučaju AI bi mogla zamijeniti dio odvjetnika i pravnika, a njen utjecaj mogao bi se osjetiti i na financijama jer bi se smanjio broj radnih sati koje pravnici moraju provoditi s određenim dokumentima pa bi pravničke usluge mogle - pojeftiniti.

Prema nedavnom izvještaju Goldman Sachsa, čak 44 posto pravnih poslova u budućnosti bi se moglo automatizirati i mogla bi ih zamijeniti umjetna inteligencija. To je na najbolji način objasnio pravnik Min-Kyu Jung iz odvjetničkog društva Latch: Odvjetnikov mozak je u stvari golema baza podataka različitih slučajeva i presedana. To je nešto što računala mogu raditi puno učinkovitije u odnosu na ljude.

Tisuće odvjetnika u SAD-u, a nije teško pretpostaviti da je slična situacija i u drugim državama, ChatGPT koristi za istraživanje, pisanje dokumenta, analizu ugovora te na WSJ kažu kako im je AI uvelike olakšala posao te sada troše puno manje vremena na rad na kompleksnim slučajevima. Pri tome, naglašavaju pravnici s kojima su pričali novinari, AI nije zamijenila odvjetnike, već im je samo olakšala posao - kao da su dobili još jednog pripravnika koji im je cijeli dan na usluzi.

Google Google mijenja način pretraživanja, što bi mogla biti jako loša vijest za brojne izdavače i portale

Dok su pravnici i više nego zadovoljni s AI uslugama, klijenti su djelomično skeptični. Osim što im nije drago da se njihovi osjetljivi dokumenti uploadaju na oblak kako bi ih AI analizirala, ne žele da se prevelika odgovornost oko njihova slučaja prebaci na softver. Usprkos njihovoj skeptičnosti, povratka na staro - nema jer sve više kompanija razvija posebne alate bazirane na umjetnoj inteligenciji koji su posebno namijenjeni pravnicima kako bi im olakšali i ubrzali posao te ne treba sumnjati da će ih oni koristiti u budućnosti masovno koristiti.

Izvor: The Wall Street Journal

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti