Zbog prijetnji zatvorskom kaznom robotski odvjetnik ipak neće braniti optuženika

U nekim je američkim saveznim državama neovlašteno pružanje odvjetničkih usluga kažnjivo zakonom te se zbog toga može završiti i u zatvoru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.01.2023. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojni mediji nedavno su prenijeli vijest kako će tijekom sudskog procesa koji će se održati u veljači optuženika braniti robotski odvjetnik. To je trebao biti povijesni događaj i mnogi su s nestrpljenjem čekali taj proces kako bi saznali može li umjetna inteligencija zamijeniti odvjetnike, barem u nekim jednostavnim slučajevima.

Sudnica Suđenje kakvo nije održano nikada u povijesti: Optuženik će dobiti jedinstvenog odvjetnika

Podsjetimo, robotski odvjetnik s klijentom komunicira preko aplikacije u pametnom telefonu i optuženom putem chata daje savjete kako odgovarati na pitanja i što reći u komunikaciji pred sudom i odvjetnicima.

Kakav je taj robotski odvjetnik, odnosno kako se umjetna inteligencija ponaša u sudnici, ipak nećemo saznati. Barem ne još neko vrijeme. Naime, nakon što se mrežom proširila vijest kako će se chatbot kompanije DoNotPay koristiti na suđenju, izvršni direktor tvrtke Joshua Browder s više je strana dobio upozorenje i prijetnje da bi zbog toga mogao završiti u zatvoru.

Iz nekoliko odvjetničkih komora tako su ga obavijestili kako je u nekim saveznim državama neovlašteno pružanje odvjetničkih usluga prekršaj za koji su predviđene zatvorske kazne od šest mjeseci. Ta su upozorenja postala toliko česta da je Browder na kraju odlučio odustati od korištenja robotskog odvjetnika u tom slučaju, o kojem ionako nismo saznali neke detaljne informacije, osim da je suđenje zakazano za kraj veljače. Naglasio je kako je ta usluga bila namijenjena onima koji si ne mogu priuštiti pravog odvjetnika.

Iz odvjetničke komore Kalifornije nisu htjeli komentirati konkretan slučaj, no naglasili su kako su istraživali potencijalno neovlašteno korištenje odvjetničkih usluga te su naglasili kako su u zadnje vrijeme primijetili povećan broj nekvalitetnih pravnih usluga.

Slika nije dostupna Sljedeći korak u razvoju AI je svijest: "To bi zasjenilo sve što smo dosad napravili"

Joshua Browder kaže kako će se, umjesto robotskog odvjetnika, njegova kompanija fokusirati na ono u čemu su dobri, a to je zaštita prava korisnika. Kaže kako su do sada uspješno sudjelovali u više od 2 milijuna korisničkih pritužbi i sudskih slučajeva između korisnika i različitih institucija i organizacija. Također, planovi Do Not Paya uključuju i borbu protiv skupih medicinskih usluga, neželjenih pretplata itd.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti