jesmo li sve bliže robotima koji će biti svjesni svojih mogućnosti i parirati ljudima? Ako pitate znanstvenike, samo je pitanje vremena kad bi se takav robot mogao pojaviti.

Svijest je, barem što se robota tiče, jedno od pitanja koja izazivaju najveće podjele u području umjetne inteligencije. I dok jedni zaziru od takve ideje, drugima je upravo to cilj.

Hod Lipson inženjer je u Laboratoriju Creative Machines na Sveučilištu Columbia i aktivno radi na razvoju umjetne inteligencije koja bi, kako kaže, mogla promijeniti svijet i ljudske živote.

Ako možemo stvoriti stroj koji će imati svijest jednaku ljudskoj, to bi zasjenilo sve što smo dosad napravili. To bi bilo veće od lijeka za rak. Takav stroj mogao bi sam izliječiti rak, rekao je Lipson u razgovoru za New York Times.

Kako dodaje, nije problem razviti tehnologiju, već kako definirati je li nešto (ili netko) - svjestan. Tu je onda i cijeli niz filozofskih i etičkih pitanja na koje treba dati odgovor - ako je nešto svjesno, znači li da je to živo biće ili ne?

Lipson ima svoju definiciju svijesti koja bi se mogla primijeniti i na umjetnu inteligenciju odnosno robote - sposobnost zamišljanja sebe u budućnosti.

U tehnološkom smislu, to bi značilo razviti umjetnu inteligenciju koja nije specijalizirana za samo jedno područje, već ima široko "znanje", a koja istovremeno može evoluirati i odgovarati na promjene u svojem okruženju. Točnije, razviti stroj koji bi imao sposobnost zamisliti kako bi se nešto moglo napraviti bolje i koji bi se razvijao u smjeru ispunjavanja te vizije.

Lipson je uvjeren kako će doći do razvoja svijesti kod umjetne inteligencije. Pitanje je samo kad će i kako ta "robotska svijest" u konačnici izgledati.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju