Suđenje kakvo nije održano nikada u povijesti: Optuženik će dobiti jedinstvenog odvjetnika

Kako objašnjavaju iz DoNotPaya, za borbu protiv korporacija i birokracije te za podizanje tužbi sada je dovoljno samo pritisnuti jednu tipku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.01.2023. / 11:22

Sudnica (Foto: Getty Images)

Posljednjih nekoliko mjeseci možemo čitati o velikom napretku umjetne inteligencije i planovima velikih tvrtki o implementaciji AI-ja u nekim programima i servisima koje svakodnevno koristimo, poput Windowsa. No osim što umjetna inteligencija može stvarati impresivne crteže i prilično precizno odgovarati na pitanja o svemu i svačemu te pisati eseje, uskoro će se pokušati dokazati i na - sudu.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija promijenit će način na koji koristimo Windowse

Previše detalja o samom suđenju nije poznato, no kako prenose mediji, AI chatbot bit će instaliran na pametnom telefonu te će pratiti cijeli proces, odnosno sve što se govori u sudnici. Na temelju toga, umjetna inteligencija savjetovat će optuženog oko toga što treba reći, a savjete će mu davati putem slušalice telefona.

Na The Sunu kažu kako je umjetnu inteligenciju koja stoji iza prvog robotskog odvjetnika na svijetu razvila kompanija DoNotPay čiji je prvotni cilj bio razviti chatbot koji će se boriti protiv kazni za parkiranje, odnosno savjetovanje ljudi kako izbjeći plaćanje tih kazni. S vremenom su proširili sposobnosti tog chatbota kako bi mogao pružati i druge usluge tako da sad može “objasniti komplicirane teme ljudima kojima je to potrebno”.

Kako objašnjavaju iz DoNotPayja, za borbu protiv korporacija i birokracije te za podizanje tužbi sada je dovoljno samo pritisnuti jednu tipku. Usluga robotskog odvjetnika, naravno, nije besplatna te je dostupna kao pretplatnički servis po cijeni od samo 36 dolara godišnje.

Chat, ilustracija Umjetna inteligencija mogla bi pomoći u ranom otkrivanju bolesti od koje svake tri sekunde oboli netko

Detalji o samom suđenju, odnosno kada će se ono održati i gdje, nisu poznati, no svakako će biti zanimljivo vidjeti koliko je AI odvjetnik bio uspješan na suđenju. Nije teško zaključiti kako postoji rizik oko ishoda ovog slučaja zbog robotskog odvjetnika, no ako se umjetna inteligencija pokažu uspješnom, a i s njenim daljnjim razvojem i učenjem, jasno je kako bi njen potencijal u sudnicama, barem na nekim jednostavnijim slučajevima, mogao biti prilično velik.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti