IBM predstavio revolucionaran čip koji bi mogao omogućiti razvoj još pametnijih uređaja

NorthPole čip mogao bi pomoći u rješavanju dva najveća problema s kojima se današnji čipovi namijenjeni umjetnoj inteligenciji susreću.

Martina Čizmić | 20.10.2023. / 14:18

IBM čip NorthPole (Foto: IBM)

 IBM je predstavio novi dizajn protitpa mikročip koji bi mogao uvesti pravu revoluciju u svijet pametnih uređaja. Naime, IBM-ov mikročip namijenjen je uređajima koji se ne oslanjaju na oblak ili pak interenet kako bi uređaj učinili pametnijim.

Ujedno, kako su istaknuli iz IBM-a, novi čip, napravljen po uzoru na mozak, otvara put za drugačiju vrstu umjetne inteligencije.

Za razliku od tradicionalnih čipova koji odvajaju memoriju od sklopova za obradu podataka, NorthPole čip kombinira memoriju i sklopove za obradu. Poput sinapsi u mozgu, koje sadržavaju i obrađuju informacije temeljene na njihovoj vezi sa drugim neuronima.

ChatGPT, ilustracija Microsoft i OpenAI namjeravaju napasti tržište AI čipova

U svom članku objavljenom u časopisu Science, IBM-ovi su istraživači takav dizajn čipa nazvali "arhitekturu neuralnog sučelja koja eliminira granice".

NorthPole čip mogao bi pomoći u rješavanju dva najveća problema s kojima se današnji čipovi namijenjeni umjetnoj inteligenciji susreću - veliku potrošnju električne energije i prostorno ograničenje ugradnje tranzistora na pojedinom čipu.

Ono što smo stvarno namjeravali učiniti jest optimizirati svaki džul energije, svaki kapitalni trošak tranzistora i svaku priliku za jedan takt,rekao je viši suradnik IBM-a Dharmendra S. Modha prilikom predstavljanja.

NorthPole ima 22 milijarde tranzistora i 256 jezgri, ali za razliku od drugih čipova, njegova jedinstvena arhitektura omogućuje učinkovitiji rad na zadacima. I što je možda još važnije, ne ovisi o vezi na internet ili oblak. Za usporedbu, NorthPole trenutno konkurira najnaprednijim čipovima koji dolaze iz Azije.

Čipovi Na snagu stupio Europski akt o čipovima: Evo što to znači

To bi moglo biti presudno u korištenju pametnih uređaja u situacijama u kojima internet nije dostupan - primjerice u svemiru ili pak na ratištu. Znanstvenici su uvjereni da bi mogao revolucionirati i industriju autonomnih automobila jer bi mogao obrađivati podatke brže i bez obzira na to gdje se nalazio. NorthPole bi mogao omogućiti satelite koji nadziru poljoprivredu i upravljaju populacijama divljih životinja, nadziru vozila i teret za sigurnije i manje zagušene ceste, sigurno upravljaju robotima i otkrivaju kibernetičke prijetnje za sigurnije poslovanje.

Činjenica da ovaj čip može učiniti puno više, s puno manje energije i materijala od klasičnih čipova moglo bi biti ključno i u daljnjem razvoju pametnih uređaja, ali i američkoj neovisnosti od kineskih i tajvanskih dobavljača čipova.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti