Microsoft i OpenAI namjeravaju napasti tržište AI čipova

Potražnja za AI hardverom konstantno raste, što će pokušati iskoristiti brojne kompanije, uključujući i OpenAI i Microsoft.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.10.2023. / 15:27

ChatGPT, ilustracija (Foto: Afp)

Jedan od razloga velikog porasta cijene dionica, kao i prihoda i profita Nvidije jest što se njihovi čipovi koriste za treniranje umjetne inteligencije. Izvršni direktor kompanije Jensen Huang još je prije desetak godina prepoznao smjer u kojem ide tržište, a kako su to nedavno slikovito opisali mediji, Nvidija je u AI zlatnoj groznici ponudila krampove i lopate. Osim hardverskih, Nvidija je ponudila i druga rješenja važna za razvoj i treniranje AI-a, od posebnog softvera, poslovnih alata za analitiku podataka pa do sigurnosti i drugih AI servisa.

Sam Altman Šef AI-a poručio da će ljudi, ako zbog umjetne inteligencije dobiju otkaz, naći nove i bolje poslove

Vrijednost ovog tržišta prema nekim predviđanjima trenutačno iznosi oko 150 milijardi dolara i jasno je kako će u budućnosti rasti i dalje. Velika potražnja za čipovima koji se koriste za razvoj i treniranje umjetne inteligencije privukla je pozornost i drugih velikih tvrtki koji traže svoj dio kolača poput AMD-a, Intela, Amazona i drugih. No čini se kako i neki od najvećih igrača na ovom tržištu, a koji nisu proizvođači čipova, žele iskoristiti, odnosno unovčiti ovaj trend i krenuti s razvojem hardvera na kojem će trenirati svoju AI.

Riječ je o OpenAI-u, kompaniji za koju možemo reći da je pokrenula AI revoluciju sa svojim chatbotom ChatGPT te o Microsoftu koji je uložio milijarde dolara u OpenAI. Prema informacijama koje su nedavno objavljene na mreži, a bazirane su na “izvorima upoznatim sa situacijom u kompaniji”, direktori OpenAI-a počeli su s identificiranjem potencijalnih meta akvizicije kako bi svoje planove o razvoju AI hardvera mogli provesti u realnost.

Dok u OpenAI-u još razmišljaju o mogućnostima i konkretnim potezima koje će poduzeti, Microsoft je već krenuo s riječi na djela. Kompanija bi tako već sljedećeg mjeseca mogla predstaviti vlastite AI čipove nazvane Athena i to bi trebao biti jedan od najvažnijih trenutaka nadolazeće konferencije Microsoft Ignite.

Jony Ive s iPadom u ruci Sprema se nešto veliko? Legendarni Appleov dizajner i OpenAI razmišljaju o razvoju “iPhonea umjetne inteligencije”

Usprkos konkurenciji koja će biti sve veća, ne treba očekivati kako će se tijekom sljedećih nekoliko godina pojaviti neka kompanija koja bi mogla ugroziti dominaciju Nvidije na tržištu, komentirali su na TechSpotu. Tržišna vrijednost kompanija trenutno iznosi više od 1,1 bilijuna dolara, a vrijednost dionice trenutačno je nešto niža od 460 dolara. Prošlog mjeseca ta je vrijednost skoro dosegla 500 dolara, što su fantastične brojke s obzirom na to da je početkom godina vrijednost jedne dionice iznosila manje od 150 dolara.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti