OpenAI predstavio velike novitete: S ChatGPT-om sada možete i razgovarati

Noviteti će prvo biti dostupni pretplatnicima, a naknadno i svim ostalim korisnicima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.09.2023. / 12:14

ChatGPT, ilustracija (Foto: Afp)

OpenAI najavio je nove promjene i novitete na svom popularnom AI chatbotu ChatGPT, a odnose se na način na koji se on može koristiti. Trenutačno korisnici postavljaju tekstualne upite, a chatbot im odgovara na isti način - tekstualnom komunikacijom. No s novom verzijom ovog servisa korisnici će s najpoznatijim AI alatom na svijetu moći i razgovarati. Također, osim glasovnih upita, moći će se učitati i fotografija, a nju će umjetna inteligencija proučiti i dati odgovor koji se zahtijeva od nje samo na temelju te slike.

ChatGPT Popularnost ChatGPT-a ponovno raste, a stručnjaci vjeruju da znaju što je glavni uzrok

Glasovni način rada prilično je jednostavan. Unutar aplikacije potrebno je stisnuti određenu virtualnu tipku i izgovoriti upit. ChatGPT taj će upit pretvoriti u tekst te će, umjesto tekstualno, odgovor na upit korisnicima dati na isti način - glasovno. Na The Vergeu kažu da možemo očekivati sličnu konverzaciju kakvu već imamo s glasovnim asistentima poput Alexe i Google Assistanta, no u OpenAI-u vjeruju da će ti odgovori biti puno bolji i kvalitetniji. Što se tiče glasa kojim će ChatGPT odgovarati na upite, bit će dostupno pet opcija, a ne treba sumnjati kako će se s vremenom taj izbor znatno povećati. Podsjetimo kako OpenAI radi i na modelu prebacivanja teksta u govor koji može imitirati ljudski glas baziran na uzorku od samo nekoliko sekundi govora, tako da su mogućnosti te glasovne opcije zaista neograničene.

No na The Vergeu upozoravaju i na opasnosti takvog modela imitiranja glasa na temelju uzorka od samo nekoliko sekundi jer se time otvara prostor za brojne različite prijevare i manipulacije i upravo zbog toga taj model još nije dostupan javnosti.

Druga nova opcija koja stiže na ChatGPT odnosi se na pretraživanje slika i slična je kao i Google Lens. U aplikaciju učitate fotografiju za koju tražite informacije, a ChatGPT će dati odgovor za koji smatra da je relevantan. Kako bi taj odgovor bio što precizniji, korisnici mogu upisati (ili izgovoriti) neke dodatne podatke koji će pomoći chatbotu kako bi njegov odgovor bio što precizniji i točniji.

Robot Novi val AI-a: Budućnost donosi umjetnu inteligenciju sličnu onoj iz SF filmova

Nova opcija trebala bi postati dostupna za dva tjedna, no na početku će je moći koristiti samo oni koji plaćaju ChatGPT, dok bi naknadno trebala biti dostupna i ostalim korisnicima. OpenAI, u to nema sumnje, i dalje će nastaviti s razvojem i poboljšanjem svog AI alata kako bi poboljšao iskustvo korištenja, ali i kako bi zadržao prednost na tom tržištu nad sve većom konkurencijom. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti