Popularnost ChatGPT-a ponovno raste, a stručnjaci vjeruju da znaju što je glavni uzrok

Obrasci korištenja ChatGPT-a postavljaju pitanja o njegovom budućem utjecaju na obrazovanje, ali i širu primjenu.

Branimir Vorša | 20.09.2023. / 10:09

ChatGPT
ChatGPT (Foto: Afp)

Pad korištenja ChatGPT-a ranije ove godine mnoge je natjerao na razmišljanje o razlozima koji su doveli do toga. ChatGPT, hvaljen kao jedan od najbrže rastućih tehnoloških proizvoda u povijesti, odjednom je bio izgubio svoj sjaj.

U međuvremenu se pojavila teorija da se smanjenje upotrebe poklopilo s milijunima studenata koji su krenuli na ljetne praznike, smanjujući potrebu za ChatGPT-om, barem za akademsku pomoć.

ChatGPT Podaci o posjećenosti ChatGPT-a pokazali tko ga najčešće koristi

Potvrda nagađanja

Kako se ljeto bliži kraju i počinje nova školska godina, podaci koji pristižu potvrđuju tu teoriju. Podaci Similarweba pokazuju značajan porast prometa na OpenAI-evoj web stranici ChatGPT od ponovnog otvaranja škola.

Zanimljiva usporedba nameće se s popularnošću Minecrafta, omiljene videoigre među djecom, za koju je tijekom ljeta došlo do porasta interesa, obrnuto proporcionalnog padu ChatGPT-a. Povratkom akademske godine ti su se trendovi preokrenuli.

OpenAI se međutim ne doima pretjerano zabrinuto zbog tih trendova. Tradicionalno, studenti se ponovno uključuju u ChatGPT tijekom jeseni, koristeći ga za zadatke poput pisanja eseja i općih kognitivnih zadataka. Posljedično, korištenje ChatGPT-a se oporavlja, a tehnologija generativne umjetne inteligencije nastavlja svoju uzlaznu putanju.

Potencijalni problem za OpenAI

Međutim, ako se ponovna uporaba pripisuje isključivo učenicima koji se vraćaju u školu, to bi moglo ukazivati na potencijalno ograničenje korisničke baze ChatGPT-a i sličnih chatbota vođenih umjetnom inteligencijom.

Mark Shmulik, istaknuti američki internetski analitičar u Bernsteinu, izrazio je ovu zabrinutost kada je korištenje u početku bilo u padu tijekom ljeta.

Ako se radi o školskoj djeci, to je prava žuto-crvena zastavica, kaže Shmulik, sugerirajući da pad prvenstveno zbog učenika na ljetnim praznicima zapravo znači užu bazu korisnika i manje potencijalnih aplikacija.

Ako se znatan dio rasta ChatGPT-a oslanja na studente koji traže akademsku prednost, postavlja se pitanje hoće li ova tehnologija, osobito u obliku chatbota, dominirati budućim računalnim krajolikom.

Na upit o svemu tome upućen OpenAI-ju, zasad nema komentara ili odgovora.

AI pilot Pibot Ovom pilotu ne trebaju ni velike škole ni iscrpno znanje, samo zrakoplov i - ChatGPT

Problemi s razlikovanjem između ljudskog djela i nečeg što je napisao AI

Krajem kolovoza, OpenAI je izdao vodič namijenjen nastavnicima, nudeći prijedloge o uključivanju ChatGPT-a u učionicu, zajedno s uputama i planovima lekcija. Uz to, objavljen je upitnik za nastavnike, koji sadrži neke značajne odgovore.

Primarni i ključni upit odnosio se na to ima li OpenAI sposobnost pomoći edukatorima u identificiranju zadataka koje je dovršio ChatGPT ili neki drugi model umjetne inteligencije, umjesto samih učenika. Odgovor iz OpenAI-ja bio je vrlo sažet. Ukratko, ne, poručili su.

Pojasnili su da dok neki alati, uključujući one koje je napravio OpenAI, tvrde da otkrivaju sadržaj generiran umjetnom inteligencijom, nijedan nije dosljedno pokazao sposobnost pouzdanog razlikovanja sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom od sadržaja koji je generirao čovjek.

Zapravo, ti su alati povremeno sugerirali da je sadržaj čiji su autori ljudi, uključujući djela Shakespearea i Deklaraciju neovisnosti, zapravo generirala umjetna inteligencija.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti